“Messze a liberális demokráciától” – a külföldi sajtó Magyarországról

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt emlékév körüli vitákról, a választási kampányról és a magyar belpolitikai helyzetről írtak kedden külföldi lapok.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Magyarország zsidó közösségei a megemlékezés bojkottja mellett állnak ki címmel közölte Stephan Löwenstein cikkét. A szerző ismertette az emlékév körüli vitákat és a holokausztért viselt felelősségre vonatkozó kormányzati megnyilatkozásokat. Megállapította, hogy “a nemzeti konzervatív Fidesz kormánya az előző magyar kormányoknál jelentősen hangsúlyosabban és világosabban nyilatkozott Magyarország felelősségéről”. Ugyanakkor – tette hozzá a FAZ szerzője – a kormány olyan “emlékezetpolitikát” támogat, amely egy kalap alá veszi a zsidók elleni népirtás és a nemzetiszocializmus más áldozatait, valamint a sztálinizmus áldozatait, és akár a trianoni békeszerződéséből fakadó veszteségeket is, ezzel pedig “kiteszi magát annak a bírálatnak, hogy az üzenet címzettjétől függően más-más nyelven beszél”.

A Jediót Ahronót című izraeli újság Ynet című honlapján azt írta, hogy a magyar zsidók azért fordultak

a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű

ellen, mert az elhárítaná a felelősséget a nácikkal való együttműködésért. A cikkben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kijelentette, hogy közvetett kapcsolatot lát az antiszemitizmus jelenkori erősödése és a történelmi kérdések megítélése között.

Köves szerint a “bűnök és a testvérgyilkosság beismerése, a felelősség vállalása nem a zsidók, hanem egész Magyarország érdeke, a tisztességes közbeszéd érdeke, a felelősséget vállaló őszinte identitás érdeke”. Szerinte a Mazsihisz, az EMIH és az ortodox hitközség egységes a tervezett emlékmű elutasításában és a történelmi szembenézés igényében. A tiltakozás sikerének esélyéről a magyar rabbi azt mondta, hogy “nagyon nehéz megítélni, mindenki várakozik. Nem kezdték építeni az emlékművet, szerintem elkezdték megérteni +a problémát+, és szerintem tilos felégetni a hidakat. Lehetővé kell tenni, hogy a lehető legkevesebb bonyodalommal visszakozzanak. Nekünk az ügy rendezése a fontos, és nem a miatta keletkező médiafelhajtás”.

A Die Welt című német konzervatív lap online kiadásában Az EU-zászlókat kidobják a parlamenti vécébe címmel jelent meg írás, amelyben a szerző, Boris Kálnoky kiemelte, hogy Magyarországon kampány van, ami azt jelenti, hogy a pártok “olcsó fogásokkal acsarkodnak egymás ellen”.

A balliberális szövetség még nem hirdetett programot, tevékenysége abban merül ki, hogy maffiának nevezi a kormányt és a Fideszt, amivel a kormánypárt 2010-es kampányát másolja. Ugyanakkor a Fidesz is a 2010-es kampányát ismétli,

plakátjain az ellenzéki vezetők bűnözőnek néznek ki.

Csupán a Jobbik akciói érdekfeszítőek, holott valójában a jobboldali radikális párt is a Fideszt utánozza, csak nem a 2010-es, hanem az 1990-es kampányát – írta a Die Welt szerzője, aki szerint “a Jobbik akcióinak egyetlen jó vonása, hogy egyértelművé tesznek egy fontos különbséget a Fidesz és a radikálisok között: az utóbbiak ki akarnak lépni az EU-ból, a Fidesz viszont ezt nem akarja”.

Bárhogy is értékeljük Orbán Viktor kormányának elmúlt négy évét, a mai budapesti helyzet messze van a liberális demokráciától – állítja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete Colleen Bell hollywoodi filmproducer lesz.

“A gazdaság ugyan kezd magához térni, de a külföldi beruházók durva szabályozásnak vannak alávetve, az ellenzék és a független média harcot folytat a közéleti tér minden darabkájáért. Nem járul hozzá a nyugalomhoz az időnként felbukkanó rasszizmus és antiszemitizmus sem” – olvasható az Orbán Viktor, mint szappanoperai főhős? című írásban. A lap Colleen Bell kongresszusi meghallgatása kapcsán érzékelteti, hogy az új nagykövet nincs éppen felkészülve szerepére, s ezzel az Egyesült Államok “hitelének elveszítését kockáztatja”.

“A magyar társadalomnak legalább jelképes segítségre lenne szüksége

olyasvalakitől, aki a demokrácia és szabadság erős hangjának megtestesítője” – véli a lap.

A bevándorlási vita kapcsán Nagy-Britanniát idegengyűlölettel vádoló kelet-európai, köztük magyar politikusokról és EU-illetékesekről közöl gúnyos hangvételű írást a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap politikai blogrovata.

A szerző, Sean Thomas publicista felidézi, hogy Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos minapi bristoli előadásában kijelentette: a politikusoknak az EU-n belüli szabad mozgás kérdésében nem szabad cinkosságot vállalniuk az idegengyűlölettel.

Thomas szerint nyilvánvaló, hogy Nagy-Britannia csak megvilágosodást nyerhet Andor László “kulturális harmóniában” élő hazájától, Magyarországtól, amelynek “kvázi-fasiszta kormánya már akkor együttműködésre törekedett Hitler Németországával, amikor Hitler ezt még nem is kérte”, attól a Magyarországtól, amely 430 ezer magyar zsidót hagyott elpusztulni Auschwitzban, utána pedig brutalitásáról közismert sztálinista diktatúra lett, majd a 2010-es választásokon a harmadik helyezést adta a szélsőjobboldali Jobbiknak, attól a Magyarországtól, ahol a Fidesz egyik alapítója, Bayer Zsolt emberi együttélésre alkalmatlan állatoknak nevezte a romák jelentős részét – áll az írásban, amelynek címe szerint “kicsit erős”, hogy kelet-európai politikusok oktatják ki Nagy-Britanniát az idegengyűlölet kérdésében.

[popup][/popup]