Merav Michaelit újraválasztották az izraeli Munkapárt élére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Meráv Michaelit újraválasztották a szociáldemokrata Izraeli Munkapárt elnöki székébe a párt előválasztásán – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Merav_Michaeli (Fotó Ron_Kedmi, Wikimedia Creative Commos)

Az eddigi elnök megszerezte a voksok közel 82,5 százalékát az ellene induló Eran Hermonival, a párt főtitkárával szemben, aki csak 16,6 százalékot kapott.

A szavazáson mintegy 15 ezren vettek részt, a szavazásra jogosult párttagok 43 százaléka. A november elsejére kiírt országos parlamenti választást megelőző munkapárti előválasztást négy valóságos szavazóhelyiségben és egy weboldalon tartották.

A párt összes jelenlegi parlamenti képviselője úgy döntött, hogy nem indul Michaeli ellen, és vasárnap a frakció tagjai közös támogató levelet tettek közzé, amelyben az eddigi elnök újraválasztását javasolták.

Michaeli győzelme változást jelent a párt elmúlt évekbeli előválasztásaihoz képest, amelyeken rendre leváltották az elégedetlen párttagok a hivatalban lévő elnököt, vagy az eleve lemondott az újraindulásról.

Az elnöknő hétfőn a nap nagy részét azzal töltötte, hogy funkcionáriusoknak és aktivistáknak telefonált, és támogatásukat kérte, jelentős részvételre számítva.

Meráv Michaeli ellenzi az Izraeli Munkapárt egyesülését a baloldal másik erejével, a baloldali liberális Merec párttal, amely a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a bejutási küszöb környékén áll.

Ha a Merec nem lépi át a 3,25 százalékos bejutási küszöböt, akkor kárba veszhetnek a rájuk leadott mandátumok, és lehetővé válhat, hogy a Benjámin Netanjahu volt kormányfő vezette Likud vallásos-ultrajobboldali tömb megszerezze a 120 képviselői hely többségét, legalább 61-et, és ezzel Netanjahu ismét kormányt alakítson. Ezért a választások előtti egyik legfontosabb politikai kérdéssé vált a két baloldali párt lehetséges egyesülése, amellyel meg tudnák akadályozni a baloldali szavazatok elvesztését és esetleg Netanjahu visszatérését a miniszterelnöki székbe – írja az MTI.

*

Merav Michaeli a jelenlegi izraeli kormány utazási és útbiztonsági minisztere, rajta kívül Jair Lapid miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter ered magyarországi felmenőktől.

Michaeli Kasztner Rezső kolozsvári cionista újságírónak, az Új Kelet egykori munkatársának az unokája.

Kasztner a Holokauszt idején a cionista embermentésben tevékenykedett Magyarországon. Tevékenységét, alkudozását a nácikkal, és a megmentettek kiválogatásának szempontrendszerét számos vita övezte később Izraelben, melynek aktuálpolitikai okai is voltak, s végül egy szélsőjobboldali merénylő oltotta ki életét. (Kasztner Rezsővel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják).

[popup][/popup]