“Mennyire hiányoztatok!”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A spanyol király tiszteletét fejezte ki az Ibériai-félszigetről több mint 500 éve elűzött zsidók leszármazottainak

We have missed you forrás haaretz

VI. Fülöp spanyol király hétfőn (forrás: haaretz.com)

VI. Fülöp spanyol király hétfőn Madridban tiszteletét fejezte ki az Ibériai-félszigetről több mint 500 éve elűzött szefárd zsidók leszármazottainak, és megköszönte “hűségüket” a spanyol nyelvhez és hagyományokhoz.

A világ számtalan országából érkeztek vendégek a spanyol fővárosban rendezett ünnepségre, amelynek apropója, hogy egy október 1-e óta hatályos törvény szerint a XV. században elűzöttek utódai – történelmi jóvátételként – megkapják a spanyol állampolgárságot.

“Mennyire hiányoztatok!” – fogalmazott beszédében a spanyol uralkodó, hangsúlyozva, hogy Spanyolország még nem felejtette el mindazt a tehetséget, amellyel a szefárd zsidók évszázadokon át hozzátettek fejlődéséhez. Példaként említette mások mellett Maimonidészt, aki egy személyben volt orvos, filozófus és jogász a középkorban.

VI. Fülöp köszönetet mondott, amiért az elűzöttek leszármazottai azt tanították gyerekeiknek, hogy szeressék a spanyol hazát, hogy “a szeretet diadalmaskodott a gyűlöleten”.

A katolikus királyok 1492-ben megparancsolták a spanyolországi zsidóknak, hogy vagy térjenek át a kereszténységre vagy hagyják el a félszigetet. 100 ezren maradtak, 200 ezren útra keltek és a világ különböző országaiban telepedtek le.

Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter beszámolt róla, hogy eddig több mint 4 ezer állampolgársági kérvényt hagytak jóvá, és jelenleg 583 további beadvány vár elbírálására. Továbbá mintegy 10 ezren kértek konzultációt az állampolgárság megszerzésének módjáról.

Az eddig benyújtott kérelmek Venezuelából, Törökországból és Marokkóból érkeztek. A spanyolországi zsidó hitközségek szövetsége szerint az elűzöttek leszármazottainak régi vágya volt visszanyerni a kapcsolatot az anyaországgal.

A kérelmezőknek igazolniuk kell származásukat, szoros kapcsolatukat a spanyol kultúrával és nyelvvel. Az okiratokon, dokumentumokon kívül bizonyíték lehet a családnév is. A madridi szefárd központ történészek segítségével listát készített azokról a nevekről, amelyek jellegzetesen spanyol eredetű szefárd nevek.

[popup][/popup]