Menekülttáborrá vált a Keleti és környéke

Írta: Csek Péter / hetek.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Budapest és a tragédia előszele

Túlzás nélkül sokkolták az olvasókat azok a fotók, amelyek a Keleti pályaudvar környékén az elmúlt napokban készültek. A képeken migránsok százai fekszenek kartondobozokon és hálózsákban a metrólejáró mellett a Baross tér árkádjai alatt és az egykori Köztársaság, ma II. János Pál pápa téren. A rendőrség razziákkal próbálta bemutatni: ura a helyzetnek. A menekülteket segítő civilek azonban máshogy látták. Emberi tragédiák és megoldhatatlannak tűnő helyzet a Keletinél.

keleti

– Menjünk! – int egy kartondobozt a hóna alá csapó fiatalember a barátjának, aki egy összebugyolált pokrócfélét szed össze a Keleti oldalában felhúzott mobilkerítés mellől. Továbbállt menekültek cuccai (szivacs, karton, néhány ruha) hevernek ott, amiket részben az utánuk jövők hasznosítanak. A fiatalemberek a pályaudvar épülete előtt elhaladva lemennek a Baross téri aluljáróba. Követve őket elképesztő látvány fogadja az arra járókat.

A lépcsősor a 4-es metró építése apropóján felújított tér alsó részébe visz bennünket. Ahogy a pályaudvarhoz tartozó utasforgalmi térből kijutunk, a tér alsó részében körben futó árkádok alatt hálózsákos emberek fekszenek a vasárnap hajnali csendben. Nem hajléktalanok, hiszen őket már rég kitiltották onnan. Barna, fekete, zöld hálózsákok sorakoznak egymás mellett, amíg a szem ellát. Sokan a fejükre húzzák a takarójukat, hogy semmi ne zavarja őket.

Továbbsétálva még drámaibb a látvány:  a metrólejárat melletti, mintegy 6 méter széles zárt folyosón mindkét fal mellett alvó emberek füzére sorakozik szinte az alagút teljes, talán száz méteres hosszában. Ki kartondobozokon, ki pokrócon, ki a puszta köveken fekszik. A kijárathoz közel néhány apró, párezer forintos turistasátrat is felvertek a nagyobb komfortot igénylők. A folyosón így középtájt egy kétméteres sáv maradt arra, hogy a járókelők átvágjanak, bár ilyentájt nem gyakran fordul ez elő.

A hajnalban arra tébláboló lassan észreveheti az első ébredezőket. Itt-ott egy-egy férfi ül fel, mellette felesége is kezd magához térni. Megigazítja a fejére csavart kendőt, hogy ne látsszon ki a haja. Közép-ázsiai muszlimok ők, ahol a nőknek nem illik semmit mutatniuk magukból. Arra elhaladó fiatal lányok nézik meg őket, néhányuk apró sortban siet a metró felé – nyár van. Egyre többen ébredeznek, a muszlimoknak előírt napi ötszöri ima, úgy látszik, itt nem kötelező – néhány sarokkal odébb, a volt Köztársaság, ma II. János Pál pápa téren viszont egy-két nap múlva már látni Mekka felé fordulva imádkozó muszlimokat.

Rémhírek

Időközben felbukkannak a köztisztaságiak. Narancssárga ruhás férfiak és nők gyülekeznek mintegy féltucatnyian a tér egyik sarkában lévő „irodájuk” előtt. Egy kis „haditanács”, majd szétrajzanak. Egyikük egy kis seprűvel és lapáttal takarítja fel a koszt, másikuk egy nagy kukát maga után húzva jár körbe a téren, hogy összeszedje a nagyobb szemeteket.

A főpolgármesteri hivatal szerdán intézkedett a menekültek alapvető higiéniai ellátását biztosító tranzitállomások létesít­é­séről. Ezt megelőzően viszont a pályaudvarnál két vécén kívül sem mosakodáshoz, de még kézmosáshoz sem voltak adottak a feltételek. A köztisztaságiak körében elterjedt egy vérhasjárvány híre, de szerencsére eddig nincs jele annak, hogy ez valóban bekövetkezett volna.

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

[popup][/popup]