Szexuálisan bántalmazott ukrán nőknek nyitnak menedékházat izraeli civilszervezetek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraeli civil szervezetek menedékházat nyitnak az ukrán-lengyel határnál a háborúban szexuálisan bántalmazott ukrán nők megsegítésére – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Képünk illusztráció

Az ukrajnai háborúban a nők elleni szexuális támadásokra utaló bizonyítékok nyomán ezen a héten izraeli civil szervezetek kezdeményezésére egy menedékházat nyitnak a lengyel határon, ahová a menekülteknek ezt a csoportját várják.

“Ez egy olyan a hely, ahol fellélegezhetnek. Reméljük, hogy az első házból több ház is lesz” – mondta Tal Hochman, a helyszínre érkező izraeli delegáció vezetője, miután az elmúlt hetekben egyre több tanúvallomást gyűjtöttek össze a háború következtében szexuálisan bántalmazott nőktől.

A ynet és számos más izraeli médium beszámolója szerint rengeteg hír érkezik Ukrajnában és az ország határainál történt nemi erőszakról, emberkereskedelem áldozatává vált nőkről és olyan nőkről, akiket erőszakkal prostitúcióra kényszerítettek. Izraeli szervezetek a beszámolók hatására kezdeményezték, hogy ezeknek a nőknek a megsegítésére létrehoznak egy “védett házat”, ahová önkéntes izraeli mentálhigiénés szakemberek utaznak, hogy segítsenek a nőknek megbirkózni a háborús övezetekből való szökésük során látott és átélt szörnyűségekkel.

A nőket segélyező különleges szakmai stábot Mike Naftali, a Topaz nevű szervezet igazgatója vezeti együttműködésben a TAG nevű nemzetközi humanitárius szervezettel és annak vezetőjével, Daniel Leonnal. Remélik, hogy ez a menedékház csak az első fecske lesz, egy sokáig fennálló, a nőket hosszú távon segítő projekt kezdete.

Az itt látott egyik legfájdalmasabb dolog, hogy nők és lányok egyedül érkeznek egy ismeretlen helyre – nyilatkozta a lapnak Tal Hochman, a Topaz Lengyelországba tartó delegációjának vezetője.

Meleg otthont teremtünk számukra, olyan helyet, ahol fellélegezhetnek, pihenhetnek, segítséget kaphatnak tőlünk, és tudják, hogy biztonságos helyre mennek tovább -hangsúlyozta.

Az otthon elég kényelmes és biztonságos lesz ahhoz, hogy a különösen nehéz helyzetben lévők addig maradhassanak, amíg megtaláljuk a számukra megfelelő megoldást. Reméljük, hogy a házból több ház is lesz, hiszen óriási az igény – tette hozzá. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]