Megvonja a kormány a többlettámogatást Iványi Gáborék iskoláitól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A köznevelési államtitkár szerint „nem térül meg” az, amit a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) oktatási intézményeire fordítottak. Ezek az iskolák főként a mélyszegénységből érkező gyerekek oktatásában és gondozásában segítenek.

Iványi GáborFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A köznevelési államtitkár szerint „nem térül meg” az, amit a MET oktatási intézményeire fordítottak. Ezek az iskolák főként a mélyszegénységből érkező gyerekek oktatásában és gondozásában segítenek.

Az új tanévtől csökkenti, majd teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláitól – írja a 444.hu. A MET több óvodát, általános iskolát és középiskolát is fenntart Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben, például a Szabolcs megyei Tiszaszentmártonban vagy Beregdarócon.

Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője az egyház hírlevelében azt írta, Maruzsa Zoltán államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta őt a döntésről, ami azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”. Iványi levele szerint a minisztériumban azt is nehezményezték, hogy a MET intézményei alacsony arányban küldték vissza az Oktatási Hivatalnak „a nem kötelező családi háttér index felméréseket”, ezért „nem tudják mérni, illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel”.

Iványi egyrészt azzal érvelt, hogy több száz gyerek végezte el náluk a nyolc osztályt, sokan érettségiztek vagy szereztek szakmát, és „miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában) miért ne lenne egyfajta jó megtérülés”. Iványi szerint Maruzsa erre úgy ragált, hogy „ez is lehet egyfajta szempont”.

Teljes cikk

Címkék:Iványi Gábor

[popup][/popup]