Megválasztották a Zsidó Világkongresszus új tisztségviselőit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megválasztották a Zsidó Világkongresszus új tisztségviselőit. Az elnök – meglepetést nem okozva – Ronald S. Lauder maradt.

Hivatalból magyarországi alelnöke is lesz a szervezetnek – valószínűleg a Mazsihisz elnöke, dr. Feldmájer Péter -, mint az egyik legnagyobb lélekszámú európai közösség vezetője, hacsak a Mazsihisz belső erőviszonyai következtében Zoltai Gusztán nem tart igényt erre a pozícióra.

Lauder speech

Még egy alelnöki posztra pályáztak magyarországi jelöltek: Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz-Bzsh ügyvezető igazgatója és Köves Slomó, a Chabad-EMIH vezető rabbija, de nem jártak sikerrel.

A jelöléseket sokan bírálták. Országonként csak egy jelölő szervezet lehetséges a ZSVK szabályai szerint, mely Magyarország esetében a Mazsihisz volt. Radnóti Zoltán rabbi blogjában azt írta: Köves a ciprusi zsidó közösség jelöltjeként kerülhetett csak listára annak következtében, hogy a ciprusi közösséget a Chabad egyik pesti rabbijának rokona irányítja.

A megválasztott tisztségviselők:

Elnök:

Ronald S. Lauder

A kormányzó testület elnöke:
David de Rothschild

Gazdasági vezető:
Mrs. Chella Safra

Politikai tanács (Policy Council):
Moshe Kantor, elnök; Mervyn Smith, társelnök

Az új alapszabály szerint alelnöki tisztség jár a 12 legnagyobb zsidó közösség elnökének, amelyek az alábbi országok:
Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Egyesült Királyság, Oroszország, Argentína, Ukrajna, Magyarország, Németország, Ausztrália, Brazília, Dél Afrika.

Megválasztott alelnökök:
Serge Berdugo (205 szavazat); Rabbi Yaakov Bleich (198 szavazat); Guiora Esrubilsky (150 szavazat); Robert Goot (180 szavazat); Shai Hermesh (158 szavazat); Ariel Muzicant (142 szavazat); Marcos Peckel (126 szavazat); Moshe Ronen (174 szavazat); Rabbi Arthur Schneier (154 szavazat); Tamar Shchory (194 szavazat)

A végrehajtó bizottság fiatal felnőtt tagjai:
Gergely Andrea, Kior Herman, Rodigo Slellat.

(Gergely Andrea az Európai Zsidó Diákszövetség vezetője. A szervezet éles hangú nyilatkozatban bírálta a magyar kormányt az antiszemitizmussal szembeni fellépés hiányosságai, az antiszemita írók tananyagba vétele, valamint az el nem utasított Horthy-reneszánsz  miatt.)

[popup][/popup]