Megújul a berlini Zsidó Múzeum állandó kiállítása

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Két évig tartó felújítási munkálatok után május 17-én nyílik meg a látogatók előtt a berlini Zsidó Múzeum megújult állandó kiállítása – közölte hétfőn az intézmény.

A Berlini Zsidó Múzeum

 

A modernizált tárlat, amely a Daniel Libeskind lengyel származású amerikai építész által tervezett épületben 3500 négyzetmétert foglal el, a középkortól egészen napjainkig mutatja be a németországi zsidóság történelmét, öt fejezetre bontva azt.

A kiállítás középpontjában a zsidó közösség és a németországi keresztény – majd később a világi – társadalom kapcsolata áll, amelyet erőszak, valamint a valahová tartozás és a kirekesztettség érzései jellemeztek. A tárlat döntő része a Harmadik Birodalomra és a holokausztra fókuszál.

Az intézmény szerint a történelmi műtárgyak mellett a kurátorok audiovizuális eszközöket, a kiterjesztett valóság technológiáját, művészeti installációkat és interaktív játékokat bevetve keltik életre a tárlat anyagát.

Ugyancsak május 17-én nyílik meg a múzeum gyermekeknek szánt új kiállítása egy szomszédos épületben.

A megújult állandó kiállítás az intézmény április 1-jével hivatalba lépő új igazgatójának, Hetty Bergnek a vezetése alatt fog megnyílni – írja az MTI.

Mint ismeretes, a korábbi igazgató lemondásra kényszerült, miután a múzeum kommentár nélkül megosztotta az Izrael-ellenes BDS bojkottmozgalom támogatóinak nyílt levelét, amelyben az aláírók egyúttal elhatárolódnak az antiszemitizmustól. A Berlini Zsidó Múzeumot korábban is sok kritika érte, amiért a BDS szervezet támogatóit vendégül is látta falai között.

 

[popup][/popup]