Megtarthatja az egykor a nácik által eltulajdonított könyveket a weimari Klasszika Alapítvány

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megtarthatja a tulajdonában lévő, egykor a nácik által jogtalanul eltulajdonított 189 könyvet a weimari Klasszika Alapítvány.

Susanne Türck (1905–1976), 1930. © Thüringisches Hauptstaatsarchiv Weimar

Az alapítvány csütörtöki közlése szerint sikerült felkutatni a könyvek jogos örökösét, majd a Goethe Társasággal közösen azonnal megállapodást is kötöttek az illetővel a kötetek visszavásárlásáról. Így a weimari intézmény számára nagy értékkel bíró könyvek továbbra is az Anna Amália Hercegnő Könyvtárban maradhatnak.

A könyvek egykor Susanne Türck (1905-1976), Hermann Türck weimari irodalomtörténész lánya tulajdonában voltak. A tanárnő a náci rezsim alatt apja zsidó származása miatt nem folytathatta munkáját. Emiatt és a további üldöztetés elől menekülve kivándorolt Nagy-Britanniába.

Az alapítvány szakértői szerint valószínűleg kényszerből kellett eladnia apja magánkönyvtárát egy antikváriumnak, hogy finanszírozza utazását. A gyűjteményt később az Anna Amália Hercegnő Könyvtár egyik elődintézménye vásárolta meg.

A törvényes örökös utáni nyomozás valódi kihívás volt. Susanne Türck 2019-ben Nagy-Britanniában megtalált végrendelete alapján sikerült felkutatni az illetőt: a gyermektelen Türck egyik közeli barátnőjének rokonát.

A Klasszika Alapítványnak külön csapata van az eredetkutatásra. Felkutatja és megvizsgálja a gyűjteménybe jogtalanul került értéktárgyakat. (MTI)

[popup][/popup]