Megtanulnak héberül, izraeli szerzőket kezdenek olvasni…

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató Podcast-ja – melyről az ujkelet.live közöl összefoglalót – múlt héten a csatorna palesztin ügyekkel foglalkozó tudósítójával, Elior Levivel beszélt az izraeli börtönökben ülő biztonsági foglyok mindennapjairól.

A Shita börtön Izraelben (Forrás: Wikimedia commons)

Levi korábban interjút készített évtizedek óta rácsok mögött ülő biztonsági foglyokkal és sétált a leginkább őrzött szárnyak folyosóin is.

Biztonsági fogoly az a személy, akit Izrael elleni terrorista tevékenységgel vádolnak. Természetüknél és definíciójuknál fogva legtöbbjük palesztin fogoly. Számuk eléri a 6000-et, és bár úgy tűnhet, minden biztonsági fogoly gyilkos vagy bombakészítő– lehetnek köztük olyanok is, akik sokkal kisebb bűncselekményt követtek el. A legtöbben úgy kerülnek be, hogy nem ismerik az izraeli társadalmat és nem beszélnek héberül – de ez általában idővel megváltozik a börtönben.

Elior szerint a veterán foglyok közül sokan, akik sok-sok évet töltöttek izraeli börtönökben, egyfajta „izraelizáción” mentek keresztül. Úgy kerülnek börtönbe, hogy nem ismerik az izraelieket – aztán megtanulnak héberül. Elkezdik olvasni izraeli írók könyveit, egyikük elárulta, hogy olvasta Ámosz Oz könyveit. Izgatottan nézik az olyan műsorokat, mint a “Big Brother” és a “Master Chef”, nagy érdeklődéssel követik a híreket és olvassák az izraeli újságokat. Az így megszerzett információ arra készteti néhányukat, hogy némi sajnálkozást fejezzenek ki az általuk elkövetett terrorcselekmények miatt.

A palesztin aréna feszültségei a börtönre is kiterjednek, ahol a biztonsági foglyokat szervezeti hovatartozásuk szerint szárnyakra osztják – vagyis a Hamászhoz tartozók nem keverednek más terrorszervezetek foglyaival és fordítva.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]