Megnövekedett az internetes antiszemitizmus

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A kutatást a WJC megbízásából egy, a honlapok megfigyelésére szakosodott izraeli vállalat, a Vigo Social Intelligence végezte el, átvizsgálva több millió – 20 különböző nyelven írt – bejegyzést, és azokon zsidóellenes jelképeket, illetve a holokauszt tagadására utaló megfogalmazásokat keresve – derült ki a Zsidó Világkongresszus (WJC) szerdán New Yorkban közzétett felméréséből.

A zsidóellenes utalásokat tartalmazó kommentárok majdnem 30 százalékkal megnövekedtek 2018 januárjának a vizsgálatba bevont három hetében a 2016-os év azonos időszakához képest. A holokauszttagadó megnyilvánulások száma pedig megkétszereződött a vizsgált időszakban. A felmérés szerint internetes platformtól függően változott a kétes bejegyzések száma: a Twitter üzenetküldő szolgáltatáson, a blogokon és honlapokon az antiszemita tartalmak jelentősen megszaporodtak, míg a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on 2016-hoz képest csökkent a számuk.

A kutatást végzők naponta átlagosan 550 bejegyzést találtak neonáci- vagy antiszemita szimbólumokkal és 108 holokauszttagadó megnyilvánulást. A dokumentum megállapítása szerint a zsidóellenes tartalmak száma ugrásszerűen megnövekedett például Lengyelországban, Svájcban és Szerbiában a korábbi időszakhoz képest, míg a németországi internetes kommentárokban jelentős mértékben csökkent a neonáci jelképek száma.

[popup][/popup]