Megkövette a palesztinokat egy 1956-os vérengzésért az izraeli államelnök

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Reuven Rivlin izraeli államelnök az ország államfői közül elsőként részt vett egy palesztinok elleni vérengzés évfordulós megemlékezésén a Kafr Kaszim nevű izraeli arab faluban.

 

Reuven Rivlin, Andrew Cuomo,

Reuven Rivlin (forrás: dailymail.co.uk)

“Bűnös mészárlást követtek itt el, amely sötét és kirívó fejezete a köztünk, az itt élő zsidók és arabok közti kapcsolatoknak” – mondta a megemlékezésen az államfő, majd elhelyezte koszorúját a negyvenkilenc áldozatnak emelt emlékműnél.

Ötvennyolc évvel ezelőtt ezen a napon az izraeli határőrség katonái lelőtték az akkor kitört szuezi válság miatt kijárási tilalom alá helyezett arab falu negyvenkilenc lakóját, köztük nőket és gyermekeket, akik a frissen bevezetett tiltásról mit sem tudva munka után hazafelé tartottak. A később bíróság elé állított tizenhárom katona közül nyolcat börtönbüntetésre ítéltek.

Rivlin – választási ígéretét megtartva – annak ellenére jelent meg az évente megtartott gyászünnepség idei rendezvényén, hogy jobboldali szavazótáborának egy része bírálta lépését.

“Szörnyű bűntényt hajtottak végre, törvénytelen parancsot adtak ki. Szembe kell néznünk a történtekkel és kötelességünk tanulni és levonni a tanulságokat ebből a súlyos epizódból” – jelentette ki Rivlin a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapjának beszámolója szerint.

“A zsidó nép fiaként és az állam elnökeként jöttem ide, hogy önök, az áldozatok és sebesültek családjai előtt álljak és önökkel együtt fájjon az emlékezés” – tette hozzá.

Az izraeli arab-zsidó kapcsolatokra utalva kijelentette: “nem vagyok naiv. Soha nem vállaltuk a felelősséget közös utunk kijelölésekor, inkább hagytuk, hogy a félelem, a gyűlölet, a tudatlanság és az ellenségesség irányítsa kapcsolatunk hajóját.”

“De az összes alapvető ellenségesség ellenére hiszek benne, hogy megalapozhatjuk köztünk a bizalmat és az együttműködést. Egyik félnek sincs más választása” – vélekedett az izraeli államelnök.

A kafr kaszimi vérengzések miatt Simon Peresz előző államfő már bocsánatot kért a faluban tett 2007-es látogatásán, de az évente szokásos megemlékezésen első alkalommal jelent meg a legmagasabb állami méltóság viselője.

Eközben Kelet-Jeruzsálemben vasárnap is folytatódtak a zavargások, az arcukat kendővel eltakaró fiatalok ismét kövekkel és robbanószeres palackokkal dobálták a rendfenntartó egységeket a közszolgálati rádió értesülései szerint.

Benjámin Netanjahu kormányfő a kabinet szokásos vasárnapi ülésén kijelentette, hogy “szélsőséges iszlámista erők megpróbálják lángra lobbantani a várost”.

A naponta ismétlődő zavargások nyomán a tel-avivi középiskolák biztonsági okokból lemondták a Jeruzsálembe tervezett “bar micva” osztálykirándulásokat, amikor a 12-13 évesek hagyományosan ellátogatnak az óvárosban található Siratófalhoz.

[popup][/popup]