Megkezdődött Izraelben a sebesült palesztin késelőt agyonlövő katona pere

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Megkezdődött annak az izraeli őrmesternek a pere hétfőn a jaffai katonai bíróságon, akit azzal vádolnak, hogy egy már ártalmatlanná tett palesztin merénylőt lőtt agyon március végén Ciszjordániában.

Elor Azarja

Elor Azarja (középen) (Fotó: Flash 90)

A per kezdetén felolvasták a vádiratot, amely méltatlan viselkedéssel és emberöléssel vádolja Elor Azarija őrmestert, aki Hebronban március 24-én közelről egy lövéssel fejbe lőtte a földön fekvő, sebesült palesztin merénylőt, Abdel Fatah as-Sarifot.

Néhány perccel korábban Sarif egy társával együtt késsel izraeli katonákra támadt, akik ezután rájuk lőttek, és társát megölték, őt pedig megsebesítették. Azarija védekezése szerint azért lőtte le a földön fekvő palesztint, mert attól tartott, hogy a sebesült merénylő testére robbanómellény van erősítve, vagy késével újabb támadásra készül. Az ügyészség szerint a merénylő már nem jelentett veszélyt a katonára, sem környezetére, amikor az őrmester közelről fejbe lőtte.

Az izraeli hatóságok azután tartóztatták le a katonát, hogy nyilvánosságra került az esetről készült videofelvétel, amelyet azonban a két fél másként értelmez.

A katona emberölés vádjával való bíróság elé állítása széles körben bírálatokat váltott ki Izraelben. A merénylőt agyonlövő őrmester ügye mélyen megosztotta az izraeli társadalmat, az Azarija felmentése mellett érvelők szerint a hadsereg cserbenhagyta egy katonáját.

A hétfői tárgyaláson a bíróság a vád és a védelem egyezségét, közvetítő megbeszéléseket szorgalmazott, de ezt az ügyészség elutasította. A védelem ügyvédje szerint hasonló esetekben a hadsereg szokott eljárni és fegyelmi vétségként kezeli az ügyet, a katonai ügyészek szerint viszont ebben az esetben a videofelvételek egyértelmű bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a vádlott katonai okokkal nem indokolhatóan lőtt.

A katonai ügyészség egy elismert civil ügyvédet is alkalmazott az esethez, ami arra utal, hogy nem kívánnak vádalkut kötni.

 

[popup][/popup]