Megkezdődött a varsói gettó múzeumának építése

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Holokauszt

Időkapszulát helyeztek el a leendő múzeum kertjében.

Albert Stankowski, az épülő múzeum igazgatója, kezében az időkapszulával, egy Holokauszt túlélő társaságában

Történelmi iratokat és emléktárgyakat tartalmazó időkapszulát helyezték el kedden Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter jelenlétében a varsói gettó múzeuma kertjében, ezzel jelképesen megkezdődött az intézmény új székházának építése.

A 2018-ban megalapított múzeumi intézmény székházává az egykori gettó területén található épületegyüttest alakítják át, ahol a második világháború első éveiben gyermekkórház működött. A komplexum a varsói gettó azon kevés épületei közé tartozik, amelyek megmaradtak a háborúban.

Piotr Glinski az ünnepségen rámutatott: a időkapszulát az 1943-as gettófelkelés kitörésének szerdai, 80. évfordulója előestéjén helyezik el. A felkelés bebizonyította, hogy az ember “a legtragikusabb körülmények között is megőrizheti az emberiesség legmagasabb fokát”, szembeszegülhet a gonosszal – jelentette ki a kormányfőhelyettes.

Ebben az értelemben a gettófelkelés győztes volt, és az izraeli identitás alapját képezi, amint a lengyel felkelések a lengyel identitás alapját adják – tette hozzá.

Az időkapszulában Piotr Glinski a második világháborús lengyel ellenállást jelképező, Harcoló Lengyelország elnevezésű jelvényt helyezte el, amely a gettófelkelőknek nyújtott lengyel segítségre utal, valamint arra, hogy a helyszínen az 1944-es varsói felkelés idején is kórház működött, a lengyel felkelőket ápolták ott.

Az épület, melyben a múzeum helyet kap (Forrás: Wikipedia)

Az elhelyezett emléktárgyak között van Jizchak Katzenelson Auschwitzban elhunyt lengyelországi zsidó költőnek az Ének a kiirtott zsidó népről című poémájának lengyel nyelvű kiadása. A mű magyarul is megjelent Halasi Zoltán fordításában.

Albert Stankowski, a múzeum igazgatója bejelentette: az általa irányított intézmény új székháza három év múlva fog megnyílni.

Malgorzata Naimska, a múzeum programtanácsának elnökhelyettese kiemelte: az intézmény megalapítása óta széleskörű kiadói, tudományos és művelődési tevékenységet folytat, ismerteteket terjeszt a varsói gettóról, valamint a németek által megszállt Lengyelország területén működő más gettókról is.

Az egykori varsói gettó területén 2014 októberében már átadták a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumának (POLIN) több mint 4000 négyzetméteres kiállítási területű épületét is.

A varsói gettót a németek 1940-ben hozták létre, mintegy félmillió lakosának 80 százalékát 1942 júliusa és szeptembere között a treblinkai haláltáborban meggyilkolták. A gettóban mintegy 60 ezer zsidó maradt, a németek 1943. április 19-ére tervezték a városnegyed végső felszámolásának elindítását.

Ezt megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyben mintegy 14 ezren haltak meg, a városrészt a németek földig rombolták. A varsói gettó összes áldozatának számát mintegy 400 ezerre becsülik.

A szerdai évfordulós megemlékezéseken Varsóban Jichák Herzog izraeli és Frank-Walter Steinmeier német elnök vesz részt.

Lucie Szymanowska/MTI

[popup][/popup]