Megkéseltek egy zsidót – New Yorkban

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy vallásos zsidót késelt meg egy afroamerikai férfi a New York-i Crown Heights-ban.

stabbing-21016-lead-525x427

A biztonsági kamerák felvételén is látható, fején kék csuklyát viselő támadó elmenekült a helyszínről, a hatóságok nagy erőkkel keresik. A megtámadott férfi elmondta: nem ismeri a támadóját, egy szót sem váltottak egymással. Ahogyan elmentek egymás mellett, hirtelen erős fájdalmat érzett a hátában – a férfi egy kést vágott bele. Az áldozatot a Hatzalah zsidó mentőszolgálat súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel azonnal kórházba szállította.

Az elmúlt egy év során ez már a második, minden előzményt nélkülöző, gyűlöleten alapuló késes támadás Crown Heights-ban, melynek során zsidó férfi volt az áldozat. Mintegy három hónappal ezelőtt a Hatzalah egyik önkéntesét késelte meg ismeretlen tettes az Eastern Parkway-en, futás közben. Hasonló támadások egyre gyakrabban fordulnak elő a környéken.

Crown Heights városrész Brooklynhoz tartozik. Itt található a lubavicsi haszid mozgalom központja a terület főútját képező Eastern Parkway 770-es száma alatt. Ebben a házban lakott a hetedik lubavicsi rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi. A környéken a Chábád számos egyéb intézménye működik: iskolák, irodák, zsinagógák, stb.

Crown Heights-ban a vallásos zsidók mellett nagyszámú afroamerikai közösség él. A két csoport közötti feszültség nem új keletű. 1991 nyarán a Rebbe autókonvojának egyik sofőrje elvesztette uralmát a kormány fölött, a kocsi kisodródott, és elütött egy guyanai származású fiút, aki a helyszínen meghalt. Azonnal zavargások törtek ki, több százan vonultak az utcákra antiszemita jelszavakat skandálva. A kocsi sofőrjét a rendőrségnek kellett kimenekítenie a rátámadó férfiak keze közül, nehogy meglincseljék. A háromnapos, Crown Heights-i zavargás néven számon tartott esemény során egy csapat afroamerikai fiatal megverte és megkéselte az ausztrál állampolgárságú, zsidó Yankele Rosenbaumot, aki nem sokkal a kórházba szállítása után életét vesztette.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:antiszemitizmus, késelés, New York

[popup][/popup]