Megkerülhetetlen a németországi moszlimok körében észlelt zsidógyűlölet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Elharapozó zsidógyűlölet” címmel ismerteti a kormánypárti Magyar Hírlap a Németországban végzett legutóbbi antiszemitizmus felmérést.

Az antiszemita sztereotípiák elfogadottsága a német lakosság, illetve a Németországban élő moszlimok körében

„Az antiszemitizmus már nemcsak a társadalom peremén, hanem a belsejében is jelen van Németországban egy friss kutatás szerint. Megkerülhetetlen kérdés a muszlimok körében tapasztalt zsidógyűlölet.

Reprezentatív kutatást végzett az antiszemitizmus témájában a német Allensbach Intézet. A Die Welt ismertetője szerint a kutatás egyik fő megállapítása, hogy a muszlimok sokkal nagyobb arányban értenek egyet az antiszemita sztereotípiákkal, mint általában a társadalom, ezenkívül a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) szavazói között is többen fogalmaznak meg hasonló gondolatokat, mint más pártok támogatói.

A német társadalom 22 százaléka ért egyet az antiszemita megállapításokkal, míg a muszlimok közt ez az arány 46 százalék. Arra a kérdésre, hogy a zsidóság saját előnyére fordítja a „holokauszt áldozati státuszát”, összességében 34 százalék válaszolt igennel, míg a muszlimoknak 54 százaléka ért egyet az állítással. Az össztársadalom 23 százaléka szerint a zsidóknak túl sok hatalma van az üzleti és pénzügyi világban, míg a muszlimok 54 százaléka gondolja így. Beszédes az is, hogy az össztársadalom 27 százaléka vallja, hogy a zsidók gazdagabbak, mint az átlagos német, a muszlimoknak pedig 47 százaléka látja így. A Die Welt szerint ez is egy mítosz, a statisztikák alapján ez nem igaz.

Remko Leemhuis, az American Jewish Committee (AJC) berlini irodájának vezetője szerint az eredmények nyilvánvalóvá teszik, hogy az antiszemitizmus nem csak a politikai periférián van jelen. Úgy fogalmazott, az antiszemitizmus nemcsak a muszlim közösség problémája, de ha sikeresen akarják felvenni a harcot a zsidógyűlölettel, akkor e jelenség felett sem szabad szemet hunyni.

Az antiszemita sztereotípiák elfogadottsága a mecsetet gyakran, alkalmanként, ritkán ill soha nem látogató moszlimok körében

Erős kontrasztot mutat Izrael megítélésének kérdése is. Míg az össztársadalom 54 százalékának képe a zsidó államról jó vagy nagyon jó, a muszlimoknak ez csak 19 százalékáról mondható el, harmaduk pedig kifejezetten negatív véleménnyel van róla.”

Mint ismeretes a Tett és Védelem Alapítvány által megrendelt, nagyrészt magyar állami forrásból finanszírozott és Kovács András szociológus által irányított, 16 országra kiterjedő antiszemitizmus felmérés a fentiekhez hasonló adatokat talált Németországban – míg Magyarországon az antiszemitizmus a társadalom jóval nagyobb részére (42%-ára) jellemző. A vizsgált 16 ország között e téren csak Görögország és Lengyelország előzi meg hazánkat.

Ez utóbbi felmérés a német lakosság 17 százalékát találta antiszemitának.

[popup][/popup]