Megjelent a kóserlottó

Írta: INDEX - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy jeruzsálemi cégnek sikerült a rettentő befolyásos és rettentő konzervatív Naftáli Nussbaum rabbitól engedélyt, sőt, áldást szereznie az által forgalmazott sorsjegyekre – írja az Ynet News.

A „Gvir Lottó” játékmenetében igazából nem sokban tér el riválisaitól, az állami Mifal Hapayistól vagy az amerikai cégek által forgalmazott sorsjegyektől. A különbség a rabbi tanúsítványa szerint inkább abban áll, hogy a Gvir garantáltan „erkölcsös és istenfélő” emberektől származik, ezért vásárlása egyáltalán nem bűn.

lottery

A kép illusztráció. (forrás: blogs.independent.co.uk)

Nussbaum az úgynevezett haredi irányzat nagy tekintélyű rabbija. Ez az ultraortodox felekezet vallja, hogy csak a Messiás eljövetele teremtheti meg az új zsidó államot, ezért a mai Izrael csak egy pragmatikus kompromisszum, nem az „igazi” – értsd: a Bibliában megjövendölt – Izrael. Ezért a harediknek a világi állammal való viszonya igencsak bonyolult és ellentmondásos. Sokan egész életünkben a bibliaiskolák – „jesivák” – falai között maradnak, ezáltal a törvények szerint felmentést kapnak a katonáskodás alól. Ezen privilégiumuk azonban pont mostanában van megszűnőben. A jesivákban tanulásért a haredik az államtól pénzjuttatásban is részesülnek, de ennek összege nagyon alacsony, ezért a legtöbben „világi” foglalkozást űznek.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]