Megint üzentek Izraelnek Obamáék

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Amióta Benjamin Netanjahu kijelentette a kampányfinisben, hogy miniszterelnöksége alatt nem jön létre palesztin állam, Izrael egyre-másra kapja az üzeneteket az Egyesült Államokból. Obama és a kabinetfőnöke is megszólalt.

„Véget kell vetni a palesztin területek közel öt évtizede tartó izraeli megszállásának” – mondta hétfőn Denis McDonough, a Fehér Ház kabinetfőnöke a balra hajló J Street nevű amerikai zsidó lobbicsoport rendezvényén tartott beszédében. „Izrael nem tud a végtelenségig fenntartani egy másik nép feletti katonai ellenőrzést. Véget kell vetni a közel 50 éve tartó megszállásnak, és a palesztin embereknek biztosítani kell a jogot, hogy saját szuverén államukban éljenek, és önmagukat kormányozzák” – üzente az amerikai tisztviselő olyan határozott hangnemben, amire ritkán került eddig sor.

Denis McDonough

Denis McDonough

 

A 67-es határok

McDonough aláhúzta, hogy az Egyesült Államok régóta támogatja az izraeliek és palesztinok közötti, mára holtpontra jutott kétállam megoldást, de szerinte ennek az 1967-es határokon kell alapulnia. Obama kabinetfőnöke ugyanakkor úgy véli, Netanjahu megjegyzései kétségessé teszik Izrael elkötelezettségét egy ilyen megállapodás iránt, annak ellenére hogy az izraeli miniszterelnök a váasztásokat követően megkísérelt megjegyzéseitől visszalépni. Netanjahu szerint szavait félreértelmezték, mert ő arról beszélt, hogy az iszlamista fenyegetés miatt, a jelenlegi helyzetben tartja elképzelhetetlennek egy palesztin állam létrehozását.

„Egyszerűen nem tehetünk úgy, mintha ezek a megjegyzések soha nem hangzottak volna el és nem vetnének fel kérdéseket Netanjahu béke iránti elkötelezettségét illetően” – idézte a brit Guardian McDonough a tömegnek mondott szavait.

A Háárec című izraeli lap szerint McDonough – aki Obama közvetlen tanácsadóinak egyike – nem részletezte, hogy az amerikai politika az elkövetkező hónapokban miben fog változni. Azt viszont cáfolta, hogy a Netanjahu megjegyzésére adott amerikai reakció alapja személyes harag lenne. Az ugyanakkor tény, hogy Netanjahu kapcsolata Barack Obama elnökkel már hivatalba lépése óta feszült volt, és sokak szerint a Fehér Ház jobban örült volna annak, ha Izraelben egy új vezető veszi át a gyeplőt.

Az USA kihátrál?

McDonough leszögezte: az Egyesült Államok Izrael biztonsága és katonai támogatása iránti elkötelezettsége továbbra is megmarad. Az elmúlt héten ugyanakkor több jel is arra utalt, hogy az Egyesült Államok kilép Izrael mögül az ENSZ-ben. Ez pedig komoly problémát okozhat Jeruzsálemnek, főleg az ENSZ azon határozatai esetén, amelyek igyekeznek a palesztin államot elismertetni vagy a kétállam megállapodás paramétereit megszabni. Erről az atv.hu bővebben is beszámolt, cikkünk erre a linkre kattintva érhető el.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]