Elhunyt Vámos Tibor akadémikus

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Életének 95. évében, május 19-én elhunyt Vámos Tibor akadémikus, Széchenyi-díjas villamosmérnök, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja – közölte a Sztaki.hu.

Vámos Tibor, az Év Tudósa díjjal 2005-ben (Forrás: Wikipedia)

Élete fő művének a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) megalapítását tekintette.

Holokauszt túlélőként sokat tett a vészkorszak emlékezetének megőrzéséért. 1996-ban vette át a rendszerváltás után alakult Magyar Auschwitz Alapítvány vezetését, melynek célja az üldöztetések dokumentumaiból, tárgyi emlékeiből, irodalmi művészeti alkotásaiból álló tudományos gyűjtemény létrehozása volt. Ebből a szervezetből jött létre 2002-ben a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, mely létrehozta és működteti ma is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot. Az alapítvány vezetéséről 2003-ban mondott le Vámos Tibor.

Vámos (Weisz) Miklós (1890–1944) banktisztviselő és Rausnitz Ilona fia. A Budapesti Műszaki Egyetemen 1949-ben szerzett diplomát. Érdeklődési területe eleinte a villamos erőművek és rendszerek folyamatszabályozása volt, később a számítógéptudomány, robottechnika lett. 1950 és 1954 között az Erőmű Beruházási Vállalatnál, majd a Dunai Vasmű építésénél dolgozott építésvezetőként.  1964-ben Benedikt Ottóval és Csáki Frigyessel megalapítja az MTA Automatizálási Kutató Intézetet, a mai SZTAKI egyik elődintézményét. 1974-ben a sikeres működés eredményeképpen alakult meg a vezetése alatt az Automatizálási Kutató Intézet és az MTA Számítástechnikai Központ egyesítésével a mai SZTAKI. 1969-től a Budapesti Műszaki Egyetem professzora. 1964-1985-ig az MTA SZTAKI igazgatója, 1986 óta a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet Intézeti Tanácsának elnöke. 1990-től a CEU (Central European University, Budapest) Tudományos Programja mellett működő kuratórium elnökeként dolgozik. 1992-1993-ban a George Mason University, Fairfax/VA Distinguished Visiting professzora, 1993 és 1994-ben pedig a George Mason University Distinguished Affiliate professzora – írja róla a Wikipédia.

[popup][/popup]