Meghalt vagy virul a magyar demokrácia?

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kovács Zoltán kormányszóvivő olvasói levélben utasítja vissza az egyik legtekintélyesebb amerikai demokrácia-kutatónak a Foreign Affairs múlt havi számában megjelent véleményét, miszerint Orbán Viktor az első kormányfő, aki levezényelte a demokrácia halálát egy uniós tagállamban.

A szóvivő Larry Diamondnak, a Stanfordi Egyetem politológia professzorával ellentétben azt hangoztatja, hogy itt egy olyan drámai állításról van szó, ami téves információkon alapul, ezen felül sértő. Mert aki kijelenti, hogy Magyarország immár nem demokrácia, az hamis érvekre épít, miközben azok képtelenek választ adni egy sor más tényre a mai magyar helyzettel kapcsolatban. Így pl. arra, hogy egyre nő a választási részvétel. Továbbá, hogy manapság sokkal több magyar tér vissza Nyugatról, mint amennyi odaköltözik.

A gazdasági adatok szintén igencsak hízelgőek. Mint ahogy az emelkedő születésszám is. Márpedig mindez az emberek bizakodásáról és derűlátásáról tanúskodik, és nem arról, hogy elvennék a szabadságukat. Kovács szerint Diamond elfogultsága mögött az van, hogy mostanság politikai tényezők befolyásolják az amerikai külpolitikát, amikor a demokrácia támogatásáról van szó. Egészen pontosan Soros György által finanszírozott, illetve a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz kötődő szervezetek ideológiai programot visznek. Olyasmit csinálnak, amire nincs demokratikus felhatalmazásuk, és aminek semmi köze az USA nemzeti érdekeihez.

Teljes cikk

[popup][/popup]