Meghalt Jacques Chirac

Írta: MTI/Reuters/AFP/dpa - Rovat: Hírek - lapszemle

Elhunyt csütörtök reggel 86 éves korában Jacques Chirac, aki 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök 1995-ben a francia felelősségről beszél

A nyilvánosságtól évek óta visszavonult, hosszú ideje súlyos neurológiai betegségben szenvedő volt elnök halálhírének bejelentése után a francia parlamentben megszakították az ülést, és egyperces néma csönddel emlékeztek rá a képviselők.

Hosszú politikai karrierje alatt Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 12 éven át pedig államfő.

A külpolitika terén – az Ötödik Köztársaság alapítójának, Charles de Gaulle-nak a nyomdokait követve – a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió határozott ellenzése volt 2003-ban.

Franciaország az ő elnöksége alatt vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé.

Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt formálisan bocsánatot kért a zsidó néptől.

“Franciaország, a felvilágosodás és az emberi jogok hazája, a befogadás és a menedék földje, ezen a napon elkövette a jóvátehetetlent” jelentette ki Chirac, emlékeztetve a Franciaországban “Rafle du Vel d’Hiver”, néven elhíresült akcióra, amikor a francia rendőrség 1942. július 16-án összeszedte és kiszolgáltatta a németeknek a francia állampolgársággal nem rendelkező zsidókat, mintegy 13 ezer embert.

[popup][/popup]