Meghalt Eric Pleskow, tucatnyi Oscar-díjas film producere

Írta: MTI/APA/dpa - Rovat: Hírek - lapszemle

Kilencvenöt éves korában kedden elhunyt Eric Pleskow ausztriai születésű hollywoodi filmstúdió vezető, tucatnyi Oscar-díjas film, köztük az Amadeus és a Farkasokkal táncoló producere – jelentették be a Bécsi Filmfesztivál (Viennale ) szervezői. Pleskow a Viennale tiszteletbeli elnöke volt.
    A bécsi zsidó családban született Pleskov a második világháború kitörése után menekült el hazájából.

Filmipari karrierje a második világháború után kezdődött, amikor a megszálló amerikai hadsereg Németországba küldte őt, hogy náci propagandafilmeket kutasson fel és újjáépítse a Bavaria filmstúdiót Münchenben.

Amikor visszatért az Egyesült Államokba, a United Artists stúdióhoz szerződött, amely vezetésével tíz Oscar-díjas filmet készített, köztük a Milos Forman rendezte Száll a kakukk fészkére című mozit és Woody Allen Annie Hallját.

Az 1970-es évek végén megalapította az Orion Pictures filmstúdiót, ahol olyan Oscar-díjas filmeket készítettek, mint Milos Forman Amadeusa, Oliver Stone Platoonja, Kevin Costner Farkasokkal táncoló című filmje és Jonathan Demme A bárányok hallgatnak című alkotása.

A hollywoodi sikerek mellett Pleskov európai filmeseknek is segédkezett produkcióik finanszírozásában, köztük Federico Fellininek, Pier Paolo Pasolininek, Bernardo Bertoluccinak és Francois Truffaut-nak.

 

Címkék:Eric Pleskow

[popup][/popup]