Meghalt az elraboltnak hitt izraeli katona

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben bejelentették, hogy harcban elesett Hadar Goldin, a 23 éves katona,

akit pénteken nagy erőkkel keresték. Valószínűleg még pénteken halt meg, amikor egy gázai alagútban öngyilkos merényletben két másik izraeli katona is életét veszítette. Korábban az izraeli fegyveres erők azt jelentették, hogy Goldint valószínűleg a Hamász emberei hurcolták magukkal.

A Hamász tagadta, hogy elfogták volna a katonát, azt közölték, semmit nem tudnak hollétéről. Halálhírét DNS-vizsgálat alapján erősítették meg, a családot szombaton éjjel az izraeli védelmi miniszter és a hadsereg főrabbija értesítette. Ezzel 66-ra emelkedett a gázai harcokban elesett izraeliek száma, két kivétellel valamennyien katonák voltak. Palesztin oldalon a konfliktus kezdete óta már mintegy 1700-an estek el, többségük gázai források szerint polgári személy.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szombat esti beszédében közölte, a gázai offenzíva mindaddig folytatódik, ameddig Izrael biztonsági érdekei szükségessé teszik. Az izraeli fegyveres erők már szombaton részleges visszavonulást kezdtek a Gázai övezetből. A Jerusalem Post jelentése szerint a gázai alagutak nagy többségét megsemmisítették, mintegy 800 Hamász-terroristát öltek meg a három hete tartó offenzíva során. Egy izraeli elitalakulat vasárnapra virradóra újabb palesztin csempészalagutat robbantott fel, a járat egyik ágát a Hamász aláaknázta, szerdán elesett ott három izraeli kommandós. Szombaton 84 tüzérségi és rakétatámadás érte Izraelt, kilenc rakétát szedett le a Vaskupola rendszer. Az offenzíva kezdete óta több mint 560 Gázából Izraelre kilőtt rakétát sikerült semlegesíteni.

[popup][/popup]