Meghalt a sobibóri haláltábor utolsó ismert túlélője

Írta: MTI/AP/TASZSZ - Rovat: Hírek - lapszemle

Meghalt Arkagyij Vajszpapir, a lengyelországi sobibóri haláltábor utolsó ismert túlélője. Kilencvenhat éves korában érte a halál.

A berlini székhelyű Meggyilkolt Európai Zsidóság Emlékhelye hétfői közlése szerint Vajszpapir január 11-én hunyt el Kijevben.

Arkagyij Vajszpapir 1921-ben született a dél-ukrajnai Herszon megye egyik falujában. 1941-ben hívták be a szovjet hadseregbe, és részt vett Kijev védelmében. 1943-ban súlyosan megsebesült, fogságba esett, és zsidó származása miatt a sobibóri koncentrációs táborba szállították.

Egyike volt azok keveseknek, akiket nem küldtek azonnal a gázkamrába, ehelyett munkára küldték.

1943 októberében a foglyok lázadást szerveztek az őrök ellen, és mintegy tíz őrt megöltek.

Vajszpapir egyike volt a lázadás nyolc szervezőjének. A lázadás során a tábor foglyainak mintegy fele, hatszáz ember szökött meg, százukat azonnal elfogták, kétszáz társukat pedig később. Vajszpapir egyike volt annak a 47 menekülőnek, akik túlélték a második világháborút.

A felkelés után a náci őrök agyonlőtték a többi foglyot, és felszámolták a tábort. 1942 márciusa és 1943 októbere között mintegy 167 ezer embert – szinte kizárólag zsidókat – gyilkoltak meg Sobibórban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum adatai szerint.

Vajszpapir egész családját elveszítette Ukrajna náci megszállása alatt – közölte a német holokauszt emlékközpont. A háború után megnősült és két fia született.

Arkagyij Vajszpapir 1994-ben történt nyugdíjba vonulásáig Kelet-Ukrajnában dolgozott, utána költözött Kijevbe.

 

[popup][/popup]