Meghalt a Human Rights Watch alapítója, Robert Bernstein

Írta: MTI/AFP - Rovat: Hírek - lapszemle

Kilencvenhat éves korában meghalt a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet alapítója, Robert Bernstein – jelentette a New York Times helyi idő szerint hétfőn.

Bernstein egyik fia elmondta, hogy apját egy New York-i kórházban érte a halál május 27-én.

Bernstein a hidegháború alatt, 1966 és 1990 között a Random House könyvkiadót vezette. A szólásszabadság védelmezőjeként kiemelt figyelmet fordított azokra az írókra, akiknek könyvei nem jelenhettek meg saját hazájukban. Így a Random House többek között olyan szerzők műveit publikálta, mint Andrej Szaharov orosz fizikus és másként gondolkodó vagy Václav Havel, cseh ellenzéki, későbbi köztársasági elnök.

Bernstein 1978-ban hozta létre a HRW-t, és 1998-ban távozott a szervezet éléről. A HRW akkorra már hetven országban tevékenykedett. A zsidó származású jogvédő 2009-ben a HRW ellen fordult, és azzal vádolta meg, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesíti Izraelt, és sokkal gyakrabban ítéli el a zsidó állam által elkövetett jogsértéseket, mint a tekintélyelvű közel-keleti rezsimek visszaéléseit. Bernstein 2011-ben Advancing Human Rights néven újabb szervezetet hozott létre. A jogvédő nevét több egyetem emberi jogi kutatói ösztöndíja viseli.

“Robert Bernstein az elvek embere volt” – írta róla a Twitter közösségi oldalon Seth Mandel, a Washington Examiner című politikai hetilap főszerkesztője.

 
 
 

 

Címkék:Robert Bernstein

[popup][/popup]