Megalakult a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Többéves szervezés után, részben kormányzati támogatással alakult meg a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Debreceni Egyetem közreműködésével.

Heller Zsolt (Fotó: Matey István, Haon.hu)

“A kezdeményezés alapítótagjai kedden Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár részvételével a hitközség székházában tájékoztattak a részletekről” – írja a HAON, a Hajdú-Bihar Megyei Hírportál.

“Heller Zsolt a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány elnöke elmondta, hogy a kutatóintézet tevékenységének a hitközség székháza ad otthont. – Október elején átadjuk azt a könyvtárszobát, mely az 1770-as évek elejétől foglalja gyűjteménybe könyvritkaságainkat, és a jövőben önálló kutatási területe lehet majd az intézetnek – jegyezte meg.

Szalay-Bobrovniczky Vince hangsúlyozta, hogy a kormányzat mellett Debrecen önkormányzata is fontos szerepet játszik a kutatóintézet létrejöttében, majd hozzátette, hogy az országos szinten is egyedülálló kezdeményezéssel a fiatal kutatók nemcsak innovációs tervei valósulhatnak meg, hanem a későbbekben csereprogramokkal is gazdagíthatják tapasztalataikat.

Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatásért felelős rektorhelyettese először arra emlékeztetett, hogy a Debreceni Egyetem régóta tart fenn szoros kapcsolatot azokkal a felekezetekkel, melyek hatással vannak a magyar kultúrára, ilyen együttműködésük van a városi hitközséggel is. Először néprajzi oktatás részeként, később a bölcsészet-, a természet- és a, a gazdaság- és az orvostudomány szempontjából is megfogalmazódott ez az igény a hallgatók részéről. – Nemzetközi szinten is konferenciákkal, kutatásokkal foglalkoztunk a zsidóság kulturális és tudományos életével, és ezeknek a programoknak rendszerint a Debreceni Zsidó Hitközség állt a központjában – fogalmazott.

Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ főigazgatója elmondta, hogy az intézet veszi át a Sabbaton Zsidó Kulturális Hetilap szerkesztését és terjesztését, mely a jövőben a fiatal kutatók publikációinak is megjelenést biztosíthat. Az intézet megteremti annak a lehetőségét, hogy bárki, aki kutatási igénnyel fordul az intézményhez, lehetősége és az egyre bővülő adatállomány szerint kutathasson, többek között lehetőséget adva arra is, hogy az izraeli innovációs technikákat és fejlesztéseket hazánk kutatási területei felé installálják.

Végül Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke felidézte, hogy hosszú szervezési és előkészítési munka, többek között izraeli tanulmányút és partnerekkel folytatott egyeztetés előzte meg a kutatóközpont megalakulását, mely hivatalosan szeptember 14-én kezdte meg tevékenységét Debrecenben.

A kutatóintézet feladata lesz továbbá a Dr. Kardos Albert szépirodalmi könyvsorozat kiadása és a nemzetközi szavalóverseny szervezése is.” – zárul a debreceni hírportál tudósítása.

[popup][/popup]