Még egy ENSZ-jelentés ítéli el Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli és az amerikai külügy is elítélte a ENSZ jelentését, mely Izraelt okolja a palesztinokkal való konfliktus tartósságáért.

Az ENSZ Emberjogi Bizottságának ülése

Az ENSZ vizsgálóbizottsága által kedden közzétett jelentése szerint Izrael „palesztinokkal szembeni folyamatos diszkriminációja” az oka a két fél közötti erőszaknak. A jelentést az izraeli és az amerikai külügyminisztérium is elítélte – tudósít az ujkelet.live.

Az izraeli külügy reakciója:

,,Az Emberi Jogi Tanács vizsgálóbizottsága által ma közzétett jelentés nem más, mint pénzkidobás és az ENSZ-szervek erőfeszítései, az Emberi Jogi Tanács által Izrael ellen folytatott boszorkányüldözés szerves része.

Elfogult és egyoldalú jelentés, amelyet az Izrael Állam iránti gyűlölet szennyezett be, és korábbi egyoldalú és elfogult jelentések hosszú sorozatán alapul.

A jelentés figyelmen kívül hagyja a palesztin terrorista szervezetek által az izraeli állampolgárok ellen elkövetett évek óta tartó gyilkos terrorizmust, a palesztinok régóta fennálló csökönyösségét, valamint a Palesztin Hatóság és hálózatai által végrehajtott gonosz és antiszemita uszításokat.

A vizsgálóbizottság figyelmen kívül hagyta azokat a valódi okokat, amelyek arra késztették Izraelt, hogy megvédje polgárait a gyilkos terrorszervezetekkel szemben, amelyek kettős háborús bűntényt követnek el: izraeli civilekre lőnek a Gázai övezet polgári területeiről.

A vizsgálóbizottság és az általa közzétett elfogult jelentés az Emberi Jogi Tanács extrém Izrael-ellenes elfogultságának az eredménye.

A Bizottság tárgyilagosnak vallott tagjait csak nyilvános és közismert Izrael-ellenes álláspontjuk miatt nevezték ki, az ENSZ által meghatározott szabályokkal szöges ellentétben.

Izrael Állam továbbra is megvédi polgárait a legmagasabb nemzetközi értékeknek és szabványoknak megfelelően.”

A külügy szerint a 18 oldalas jelentésben Izrael 157, a Hamász terrorszervezetet három, a terror pedig négy alkalommal szerepel.

A külügy megjegyzi, hogy a jelentés, amely a régebbi, hasonlóan megbízhatatlan jelentések tömörített változata, 4 millió dollárba került. Ez oldalanként 232 672 dollár.

Továbbá az Emberi Jogi Tanács határozatainak 40%-a, rendkívüli üléseinek 30%-a és vizsgálati funkcióinak 30%-a Izraelről vagy Izrael ellen szól.

A kedden közzétett jelentés a konfliktus kiváltó okaira összpontosít.

,,A kényszerített kitelepítést, a kényszerített kitelepítés veszélyét, a rombolásokat, a telepek építését és bővítését, a telepesek által elkövetett erőszakot és Gáza blokádját” az ENSZ Független Nemzetközi Vizsgálóbizottsága a Megszállt Palesztin Területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemet és Izraelt „az erőszak visszatérő ciklusaihoz hozzájáruló tényezőkként” azonosította.

„Jelentések érkeztek az izraeli biztonsági erők palesztin nők és lányok zaklatásáról és bántalmazásáról a megszállt palesztin területen az ellenőrző pontokon, valamint az iskolába és a munkába vezető úton” – áll a jelentésben.

„Izrael megszállásának a Biztonsági Tanács határozataival teljes összhangban történő felszámolása továbbra is alapvető fontosságú a kitartó erőszakciklus megállításához” – mondta Miloon Kothari biztos az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által kiadott nyilatkozatában. „Csak a megszállás megszűnésével kezdheti meg a világ a történelmi igazságtalanságok visszafordítását és a palesztin nép önrendelkezése felé való elmozdulást.”

A jelentés megerősítette, hogy az ENSZ illegálisnak tekinti az izraeli telepeket, köztük Kelet-Jeruzsálemben és a Golán-fennsíkon.

Kritizálta Izraelt a palesztinok mozgásának korlátozása és a telepesek erőszakossága miatt. A bizottság azt állította, hogy Izrael tönkreteszi a palesztin vízinfrastruktúrát, és megpróbálja elhallgattatni a kritikus hangokat a palesztin civil társadalomban.

A jelentést az Emberi Jogi Tanács június 13-i ülésén terjesztik elő.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közleményében „egyoldalú, elfogult szemléletű” -nek nevezte a bizottságot, amely semmit sem tesz a béke kilátásainak előmozdításáért.

„A Bizottság ma közzétett jelentése nem enyhíti aggodalmainkat” – tette hozzá a közlemény, amely „az Izrael méltánytalan kiemelésének régóta fennálló mintájának folytatása”.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]