Mazsike Hanuka Party 2015 / 5776

Írta: mazsike.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Klezmer-Hanuka-Jótékonyság – Mert segíteni jó!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk, 2015. december 10. csütörtök 19:00 órától a Frankel Leó úti zsinagógában megtartandó HANUKA-KLEZMER-JÓTÉKONYSÁG! partyra.

hanuka_facebook_cover

A klezmer dallamok mellett átadjuk a Magyar Zsidó Kultúráért és a Várhegyi György díjakat. Verő Tamás rabbi segítségével meggyújtjuk a hanuka ötödik lángját és mindenkit meghívunk egy finom ünnepi fánkra.

A belépés díjtalan, de adományával hozzájárulhat a kárpátaljai zsidó közösség megsegítéséhez.
Ajánlott adomány 1500 forint – mert segíteni jó!

KÖZREMŰKÖDNEK

A Lauder Iskola diákjaiból álló klezmer zenét játszó
Z’MIRIM DIÁK KLEZMER ZENEKAR

zmirim_hanuka_15

A Z’mirim Klezmer együttes 2004 szeptemberében alakult a Lauder Javne Zeneiskola 11-20 éves növendékeiből. A Z’mirim – egy imaforma valamint héberül Csalogány – nevet a gyerekek választották maguknak. A zenekar állandó tagjai mellett gyakran szerepelnek nem a Lauder Iskolába járó vendég tanulók is a koncertjeiken. Repertoárjukban ismert, tradicionális klezmer dallamok csendülnek fel, saját hangszerelésben. A zenekar tagjai: Baksai Máté – szaxofon, Ben-Yami Maia – fuvola, Ben-Yami Jotham – zongora, Biljárszki Dániel – zongora, Demirkan Ela Eszter – harmonika, Jakucs Rita – klarinét, ének. Nikovitz Bálint – basszusgitár, Tóth Bence – szaxofon, Vajda Tibor – dob Koczka Benjámin – technikus, hangmérnök A zenekar művészeti vezetői: Nagy Anna és Pados Balázs.

 

A kitűnő humorú és virtuóz muzsikusokból álló
MINIMAL KLEZMER TRIO (Olaszország-Románia)

minimalklezmer

„Modern népzene, improvizatív klez-jazz zsidó színház olasz módra? Azt hiszem teljesen mindegy, ha az élő zene ereje úgyis magával ragadott. A kitűnő humorú és virtuóz muzsikusokból álló MINIMAL KLEZMER TRIO, a kelet-európai klezmer hagyományokat egészen sajátos stílusban tovább éltető formáció. Az eredetileg klasszikus és kortárs zenét játszó muzsikusok, ebben a zenében humorukat és improvizációs képességeiket is csillogtathatják és a koncertjeik nem nélkülözik a színházi elemeket sem. A klezmer trió tagjai Franseco Socal – klarinét, basszusklarinét, Roberto Durante – zongora, melodika, hangzó tárgyak, Alexandru Aruxandel.” (Végső Zoltán: ÉS)

A „Magyar Zsidó Kultúráért” díjat minden évben egy olyan közéleti személyiség, művész, tudós veheti át, aki munkásságával sokat tett és tesz a magyar-zsidó kultúra ápolásáért, népszerűsítéséért. A „Várhegyi György” díjat a zsidó oktatásért, zsidóságra való nevelésért, a zsidóság népszerűsítéséért sokat dolgozó pedagógusnak ítéli oda a Mazsike vezetősége.

 

HELYSZÍN: Frankel Leó úti zsinagóga
PONTOS CÍM: Budapest II. ker., Frankel Leó út 49.

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1641944986073921/

HONLAP: www.mazsike.hu
FACEBOOK: mazsike/1988
E-MAIL: [email protected]
TELEFONSZÁM: 311-6665
A zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hó 3-ig tartó nyolc napos ünnep. Hanuka ünnepe idén december 7. és december 14. között tart. A hanuka első lángját december 6-án (vasárnap) este az utolsó a nyolcadik lángot pedig december 13-án (vasárnap) este kell meggyújtani.

Minden kedves olvasónknak kívánjuk, hogy a Hanuka fényei ragyogják be mindannyiunk szívét!

[popup][/popup]