Mazsihisz-“ultimátum”: Lázár megszólalt az ATV-nek

Írta: ATV.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a felháborodást keltő kijelentésével kapcsolatban az ATV-vel közölte: mindent elmondott korábban, amit a Mazsihisz “ultimátumával” kapcsolatban el akart mondani.

LázárJános

Lázár János (forrás: atv.hu)

Mint ismeretes, Lázár János kedden arról beszélt Gyulán, hogy kudarccal fenyegeti a magyar kormány által dédelgetett holokauszt-emlékévet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) távolmaradása. Az államtitkár a sajtótájékoztatón “ultimátummal” vádolta meg a Mazsihiszt, és azt mondta, hogy ez a lépés “jelentős mértékben megosztja a magyar társadalmat“.

Ez az ultimátum többekben aggodalmat kelt, és nem jó irányba befolyásolja azt a fajta együttélést, amely több száz év óta volt itt sikeres (!) a Kárpát-medencében magyarok és zsidók között.”

Az államtitkár közleményére az ATV-ben az MSZP-s Braun Róbert úgy reagált, hogy Lázár Jánosnak “el kell takarodnia a magyar közéletből“, mert amit Gyulán mondott az megengedhetetlen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan. Darvas István rabbi szintén arról beszélt az ATV Egyenes beszédben, hogy elfogadhatatlan az államtitkár kijelentése. Visszautasította azt is, hogy a Mazsihisz ultimátumot adott volna a kormánynak.

A holokauszt emlékévvel kapcsolatban a Szépírók Társasága is tiltakozik. Az írók a kormány emlékezetpolitikája ellen emelték fel szavukat, mert a holokauszt-emlékév szerintük csak a kampánycélokat szolgál. “Át akarják írni a történelmet, a zsidóságot megpróbálják leválasztani a magyarság testéről” – mondta az ATV-ben Parti Nagy Lajos író. A társaság úgy döntött, hogy visszaadja a holokauszt-emlékév kapcsán Miniszterelnökségtől kapott másfél millió forintot.

Az eredeti cikk felvételekkel itt tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek:

Lázár: „a Mazsihisz ultimátuma” nem bontja meg a magyarok és zsidók együttélését

Heisler: Nem adtunk ultimátumot

Szántó T. Gábor: Ok és okozat: Lázár János, Mazsihisz – “ultimátum”?

 

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]