MAZSIHISZ-BZSH: Kunos levele Schwezoffnak

Írta: Kunos Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

Szokatlan lépésre szánta magát Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója. Levelet írt Schwezoff Dávidnak, a BZSH ügyvezetőjének, és ennek szövegét nyilvánosságra is hozta a Mazsihisz honlapján. Mint arról sokan értesültek, Heisler András Mazsihisz-elnök és Schwezoff Dávid között az elmúlt hetekben megromlott viszony, amit az érintettek nem is nagyon titkoltak. Talán ez sarkallta Kunos Pétert vitatkozó, de párbeszédre törekvő írásának közzétételére.

Kunos-Peter

Kunos Péter (A kép egy korábbi Mazsihisz-közgyűlésen készült)

 

Kedves Dávid!

Az elmúlt napokban olyannyira el voltunk foglalva, hogy nem tudtunk egymással komoly dolgokról beszélni. Arra gondoltam, hogy majd a közgyűlés után találunk módot arra, hogy leülünk, és a MAZSIHISZ és a BZSH közötti vitás kérdésekben megállapodunk.

Mindeközben sorozatosan olyan nyilvánosságot kapó események történtek, amelyek tovább mélyítették a közted és a MAZSIHISZ elnöke közötti szakadékot. Ebbe nem akarok beavatkozni, de úgy gondoltam, hogy most nekem is szót kell kérnem, mert az egyre inkább eldurvuló vita veszélyezteti a megígért állami pénzeket és az elért kulturális és pénzügyi eredményeinket. Nem beszélve azokról a társadalmi károkról, amit ez okoz. A polémia lezárásának szándékával írom és hozom nyilvánosságra a neked írt levelemet. Nagyon szeretném, ha ez sikerülne.

Kezdem a Zsidó Nyári Fesztivállal

Igazából nem tudom mi volt a bajod vele, mert annak fő szervezője és munkatársai évről-évre kiválóbb fesztivált produkáltak, az idei pedig minden korábbit felülmúlt. Egy fillérünkbe sem került, sőt most már második éve pozitív eredménnyel zárult. Hidd el a nagyszámú – idén rekord létszámú – látogatót egyáltalán nem érdekli, hogy a MAZSIHISZ vagy a BZSH szervezi-e a fesztivált. Számunkra viszont elemi erejű közös érdek, hogy az minél sikeresebb legyen, és a jövőben is támogatás nélkül valósuljon meg. Egy dologban biztos vagyok, hogy most, miután az eddigi csapatot „leépítetted”, sok-sok év kell ahhoz, hogy akárcsak az idei évhez hasonló színvonalú fesztivált tudjál létrehozni. Az nem úgy van, hogy fölveszel egy-két embert, és megbízol egy-két új céget, s akkor minden olyan szép lesz, és pénzügyileg annyira előnyös, mint gondolod. Az biztos, hogy a jövő évi rendezvények előkészítésének már javában folynia kellene.

A másik, amit a helyére kell tennem, az a zsinagógai és múzeumi belépést szervező cég ügye

Az élet megköveteli, hogy e téren is lépjünk, de nem mindegy, hogy mit és mikor. Amit te akarsz, szakmai öngyilkosságnak látszik, vagyis azt, hogy máról holnapra magunk intézzük az utazási irodákkal való személyes kapcsolattartást a látogatószám növelése érdekében Ez évben félmilliárdos bevételünk lesz, pontosan 100 millió forinttal több, mint a megelőző évben. Nem gondolhatod komolyan, hogy ripsz-ropsz át lehet venni az AVIV Travel Kft feladatkörét. Ha ez indokoltnak bizonyul csak egy hosszabb folyamat lehet, csak megfelelő előkészítés után történhet meg. Egyébként ez ügyben is igaz az, hogy a MAZSIHISZ és a BZSH számára óriás értéket jelentő múzeumi bevétel eléréséhez elengedhetetlen az összes közreműködő szervezet és személy megfelelő motivációja.

Schwezoff

Schwezoff Dávid

Minthogy a zsinagógalátogatás – az ünnepek és az imaidők kivételével – olyan múzeumi tevékenység, amely egyértelműen a MAZSIHISZ-hez tartozik, és mert a szóban forgó céggel nekünk van érvényes szerződésünk, azóta, hogy megbízást kaptam a MAZSIHISZ ügyvezetésére, foglalkozom a működő rendszer finomításával, a bevételt tovább gyarapító intézkedések előkészítésével. Ezt te is tudod, sőt az e tárgyban készült vizsgálatok és javaslatok első eredményeit ismered. Óva intelek attól, hogy az eddig elkészített és megismert anyagok alapján – bizonyítékok nélkül – gyanúsítsad és lehetetlenítsed el a ma működő rendszert felépítő és működtető személyeket. Egyszerűen vállalhatatlan, hogy a MAZSIHISZ felmondja a velük kötött szerződést azelőtt, mielőtt egy olyan csapat nem áll fel, amely garantálni képes legalább az eddigi bevételt.

Végül hadd szóljak hozzá én is a Rumbach utcai zsinagóga ügyében

Amit a MAZSIHISZ eddig elért, ahhoz nekem nem volt sok közöm, de neked sem. Ha az Együttélés Háza munkacímű projekt megvalósul, akkor a ti tulajdonotokban lévő zsinagóga fog megújulni. Ha nem, marad még évtizedekig a romos épület. Úgy látom, a kérdés valójában az, hogy a MAZSIHISZ vagy a BZSH irányítja-e majd a 2,8 milliárd forintból megvalósuló beruházást. Magam csak az utolsó szakaszban kapcsolódtam bele a munkába, éppen azokon a fontos tárgyalásokon, amikor a kormányzat egyértelművé tette, hogy a pénzt a MAZSIHISZ-nek szánja.

A magyar kormány a MAZSIHISZ-t tekinti tárgyalópartnernek. Föl sem merült, hogy a BZSH legyen a támogatás címzettje. Ettől teljesen függetlenül egyértelmű számomra, hogy a BZSH által kijelölt szakembereknek, szakcégeknek a legfontosabb területeken is helye lesz a beruházást megvalósító munkában. S mivel a MAZSIHISZ kapja meg a támogatást, annak elköltéséért a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója első helyen, személyében felelős. Ezt a felelősséget, senkinek sem adhatom át, de sok mindenkivel, így veled is szeretném megosztani. Minthogy a BZSH tulajdonában lévő zsinagógáról van szó, természetesnek tartom, hogy mindvégig együtt fogok működni az általad megbízott szakemberekkel.

Félek, ha nem fogadod el ezt a fajta együttműködést és ragaszkodsz ahhoz, hogy a rendelkezésre álló pénzt a te irányításod alatt költsék majd el, meg sem fogjuk kapni azt az államtól. Nem véletlen, hogy miközben a többi egyház legkisebb beruházása is (még 20 millió forintos ügyekben is) címzetten vannak jelen az állami költségvetés 2015. évi előirányzatai között, a MAZSIHISZ-nek szánt pénz csupán része a Miniszterelnökség beruházásai című fejezetnek. Hidd el, ha nem tudunk egymással szót érteni, ez a pénz másra is fordítható.

Tisztában vagyok azzal, hogy rövid időn belül azt fogják terjeszteni, hogy nyilván érdekelt vagyok a Zsidó Nyári fesztivál és az AVIV beléptetési rendszer fennmaradásában, ezért kijelentem, hogy minden olyan javaslatot támogatok, ami pénzügyileg, szakmailag is és garantáltan jobb színvonalú és több pénzt hozó lesz, mint a jelenlegi.

A fentiekből remélem, kitűnik számodra a jó szándékú tanács, amit az idősebb és tapasztaltabb jogán teszek. Félre kell tenni a sérelmeket és együtt kell működnünk a közös célok érdekében. Minden vezetőnek!

Ezúton is kérlek, hogy vegyetek részt a csütörtöki MAZSIHISZ-BZSH együttes ülésen. Most nem lehet ennél fontosabb dolog.

dr. Kunos Péter

[popup][/popup]