Máshol végzett rabbik választották az OR-ZSE-t doktori fokozatuk megszerzéséhez

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

2022. szeptember 1-én került sor az oklevelek átadására a Doktori Iskolában. Farnadi-Jerusalmi Márk és Radvánszki Péter 2021-ben védték meg disszertációjukat, de a pandémia miatt csak most vehették át az okleveleiket.

Gábor György és Radvánszki Péter (Fotók: OR-ZSE.hu)

Nagy büszkeséggel tölt el bennünket – olvasható az OR-ZSE honlapján –, hogy míg korábban a nálunk végzett rabbik máshol szereztek doktori fokozatot, addig most már máshol végzett rabbik bennünket választanak doktori fokozatuk megszerzése céljából.

A két évtizede működő Doktori Iskola számos hallgatónak adott doktori fokozatot, a mostani kettős ünnep azonban az eredeti képlet megfordulását is jelenti, és emiatt mérföldkő egyetemünk életében. Radvánszki Pétert ugyanis 2012-ben a londoni Leo Baeck College-ban, míg Farnadi-Jerusalmi Márkot egy hónappal ezelőtt a jeruzsálemi ortodox Shehebar Sephardic Centerben avatták rabbivá. Különlegesség az is, hogy Márk a párizsi École Pratique des Hautes Études-del intézményközi együttműködés, ún. co-tutelle, keretében írta meg és védte meg a doktori fokozatát.

dr. Farnadi-Jerusalmi Micha

Az oklevelek átadására az ez alkalomból tartott ünnepélyes szeptember elsejei szenátusi ülésen került sor. A  121. zsoltár feldolgozásának meghallgatása után Biró Tamás szólt az ünnepeltekhez. „A tudományos rektorhelyettes többek között kiemelte: „Két vallásos, mélyen hívő doktor-rabbiner áll előttünk, akik tudományos kutatásukat nem csupán a kognitív ember megismerőtevékenységeként élik meg. Hanem Homo religiosus-ként szent tevékenységként.”

Teljes cikk

Címkék:doktori iskola, Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem

[popup][/popup]