Marad a feszült helyzet, a hadsereg további Vaskupola ütegeket helyezett üzembe délen

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A három egymást követő légicsapás után a Gázai övezetben, az Izraeli Védelmi Erők elrendelte a mezőgazdasági munkálatok felfüggesztését a határ közelében további utasításig.

forrás: twitter video

A 12-es csatorna szerint a civilek és a biztonsági erők többségét evakuálták a határkerítés területéről, felkészülve egy újabb támadás lehetőségére.

A Kan közszolgálati műsorszolgálató pedig arról számolt be, hogy a hadsereg Vaskupola ütegeket helyezett üzembe a térségben.

A nap folyamán legalább öt tüzet okoztak a Gázából átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbök.

Az éjszakai rakétatámadások illetve az arra adott izraeli légicsapások után Fawzi Barhoum, a Hamász terrorszervezet szóvivője reggel azt mondta, hogy a Hamász „nem habozik harcolni a cionista ellenség ellen, ha az eszkaláció folytatódik”. Izraelnek, folytatta Barhoum, „meg kell értenie, hogy ha a támadások folytatódnak, [Izrael] fogja viselni a terhét, és súlyos árat fog fizetni érte.”

Az Israel Hayom napilap szerint a Hamász a halászati zóna kiterjesztését (jelenleg zárva van) valamint a Gázának szánt havonta érkező katari készpénz segély 30 millió dollárról 40 millió dollára növelését követeli.

A Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely katonai összekötőként szolgál, vasárnap további utasításig a korábban 8-ra megfelezett halászati zóna területét azonnali hatállyal teljesen lezáratta.

A COGAT a múlt héten lezárta a Kerem Salom átkelőt és leállította az üzemanyag szállítmányok beengedését az övezetbe.

Kedden az üzemanyag hiány miatt leállt az övezet egyetlen erőműve, így a mintegy 2 millió lakosnak legfeljebb napi 4 órányi áram jut.

A katari Al-Araby Al-Jadeed újság szerdán arról számolt be, hogy a Hamász közölte az övezetbe látogató egyiptomi hírszerzés tiszviselőiből álló delegációval, hogy a közeljövőben újraindítja a Visszatérés Menete erőszakos tüntetéseket a határnál, ha Izrael nem kötelezi el magát a megállapodás végrehajtására, és a léggömbök küldése is folytatódik. Mire az egyiptomiak továbbították Izrael Hamász vezetőinek likvidálására vonatkozó fenyegetését.

Reuven Rivlin elnök kommentálva a fokozódó helyzetet délen kijelentette: „Nem fogunk tétlenül ülni, amíg a Hamász tombol. Az Izraeli Védelmi Erők erővel és határozottan reagál, támadás támadást követ, és akkor is folytatja, ha ez türelmet és időt igényel.”

Teljes cikk

Címkék:gyújtogatás, Hamasz, Izrael

[popup][/popup]