Már egy zsidó lányt is behálózott az Iszlám Állam Franciaországban

Írta: estihirlap.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Komoly hálózat szerveződött Franciaországban, hogy a fiatal lányokat rávegye: hagyják el az országot, és csatlakozzanak a dzsihádista mozgalomhoz. Minden lány célpont lehet…

Értetlenség a zsidó közösségben

A Channel 2 számolt be arról, hogy a mintegy ezer francia állampolgár között, akik a dzsihádhoz csatlakoztak, akad egy maroknyi zsidó, akik közül néhányan áttértek az iszlámra.

Mindezt a francia belügyminisztérium által közölt számokra hivatkozva mondta egy hivatalos személy hétfőn. Hangsúlyozta: csak pár zsidóról van tudomásuk az Iszlám Állam (IÁ) újoncai között, e szám alapján még nem lehet tendenciáról beszélni.

A bejelentés csupán pár nappal azután történt, hogy kiderült: egy francia zsidó tinédzser is volt a mintegy 100 fiatal nő között, akik az elmúlt másfél évben elhagyták Franciaországot, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz Szíriában.

Meyer Habib, a francia parlament egyik zsidó tagja elmondta: a kérdéses személyekről sokat beszéltek a francia zsidó közösségben. Ugyanakkor azt állította, nincs hivatalos bizonyíték, hogy valóban csatlakoztak az IÁ-hoz.

Ha egy zsidó lány tényleg csatlakozik az Iszlám Államhoz, akkor „az a világ vége”, és megnehezíti a dolgokat, mondta Habib a Channel 2-n.

Egy francia rabbi szerint a kérdés komoly aggodalomra ad okot sokak számára a zsidó közösségben.

– El sem tudjuk elképzelni, hogy ez megtörténhet – mondta. – Sok pletyka kering, és reméljük, hogy hivatalos forrásból tájékoztatnak bennünket a legfrissebb fejleményekről. Egyesek azt mondják, a zsidó lány áttért, és ez nagyon nyugtalanító.

sahra- Az utolsó képek Sahráról a pályaudvaron forrás estihirlaphu

Az utolsó képek Sahráról a pályaudvaron (forrás: estihirlap.hu)

Minden lány potenciális célpont

Egy névtelenül nyilatkozó nemzetbiztonsági szakember szerint az IÁ által behálózott lányok a viág minden elképzelhető területéről érkeznek. Vannak köztük első és második generációs bevándorlók muszlim országokból, fehér francia hátterűek – és egy zsidó.

Távozásuk nem annyira a serdülők szokásos szeszélyének tudható be – inkább egy hálózat több hónapos, kitartó beszervezői munkájának végeredménye. A hálózat tagjai kifejezetten a még önmagukat kereső fiatalokat célozzák meg. Ezek az elsősorban online hálózatok azért toborozzák a lányokat, hogy feleségként, bébiszitterként és házvezetőnőként szolgálják a dzsihádistákat – céljuk, hogy egy többgenerációs iszlám kalifátus alapjait vessék így meg.

Bár a lányok Európa más országaiból is mennek, a franciák helyzete a legnehezebb. Az országnak már rég nem felhőtlen a kapcsolata a muszlim közösséggel, amely a legnagyobb Európában, és a nyomozók azt mondják, hogy a toborzói hálózatok jól fejlettek. Egy törvényjavaslat a francia parlamentben azokat, akik csatlakoznak a dzsihádhoz külföldön, terroristáknak minősítené, és visszatérésükkor letartóztatná őket, még ha a feldúlt családok azzal érvelnek is: lányaik áldozatok, akiket elraboltak.

Sahra és Nora története

Sahra is egy közülük. Aznap, mikor elment Szíriába, két nagy iskolatáskával a vállán lépdelt végig a pályaudvar peronján. A biztonsági kamera szemcsés képén látható, hogy Sahra egy fejkendő alá tűrte a haját.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]