Majdnem 4000 éves, rejtélyes építményt tártak fel Észak-Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Csaknem 4000 éves, rejtélyes szakrális építményt tártak fel Észak-Izraelben a régészek – jelentette a Haaretz című újság hírportálja csütörtökön.

A Tel Simron ásatás helyszíne légifelvételen Fotó: Eyecon

A tökéletes épségben megmaradt, vályogtégla boltozatot is tartalmazó különleges leletre Észak-Izraelben, a Jezréel völgyben lévő Tel-Simron nevű ásatási domb tetején bukkantak.

A bronzkori akropoliszt, vagyis dombtetőn lévő szakrális szerkezetet négy méter vastag vályogtégla fallal építették, de nem volt benne terem vagy nagyobb tér, hanem csak a hegy gyomrába vezető szűk, majd kiszélesedő folyosó. A folyosó végét egyelőre nem tudták feltárni, mert attól tartanak, a további ásatások miatt beomolhatnak az eddig felszínre került részek.

A folyosót hordalék temette be, ezért teljes épségében megmaradt a tetőszerkezete, a kánaáni boltív. A régészek egyelőre nem tudják, milyen célt szolgált az épület.

A térségben található Meggidóhoz hasonló Tel Simront eddig kevésbé kutatták a szakemberek, mert nem fontos szereplője a Bibliának, noha Józsué könyve megemlíti a honfoglaló izraelita törzsek egyik hódításaként.

A város mintegy 4000 éve, a középső bronzkorban élhette virágkorát, amikor jelentős kánaáni település volt, amely az egész dombot elfoglalta, hatalmas sáncokkal védték oldalait, tetején a mostanában feltárt hatalmas akropolisz állt. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]