Maimonidész kéziratot fedeztek fel Cambridge-ben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Maimonidész kétnyelvű kéziratát fedezték fel a Cambridge-i Egyetem könyvtárában. A kilencszáz éves dokumentum a híres kairói genizából való és a valaha élt egyik legnagyobb zsidó bölcs, a Rámbámként és Maimonidészként is ismert Mose ben Maimon rabbi munkája.

A felfedezett Maimonides kézirat egy oldala a Cambridge-i Könyvtár gyűjteményéből

A most azonosított kézirat legfőbb különlegessége, hogy a Rámbámtól megszokott judeo-arab nyelv mellett egy latin nyelven alapuló nyelvjárás szavait is tartalmazza, mely a spanyol nyelv őse lehetett – írja az Arutz7, szemlézte a hírt a zsido.com.

A két nyelven írt feljegyzés tulajdonképpen egy szótár, mely növények, ételek és színárnyalatok nevét sorolja fel. Nem csupán a középkori zsidóságot kutatók számára bír nagy jelentőséggel, hanem a latin nyelvek kialakulását vizsgáló tudósok számára is, mert a feljegyzésben szereplő, latin eredetű szavak a spanyolt megelőző helyi dialektus egyik legkorábbi nyomát őrzik. Ez a nyelvjárás számos rokonságot mutat a mai olasz nyelvvel is.

A feljegyzés, több százezer más dokumentummal együtt a kairói genizába került és ott pihent évszázadokon át. A középkori Ben Ezra zsinagóga genizája – a már használhatatlannak vagy szükségtelennek ítélt zsidó iratok tárolóhelyisége – az adott kor zsidó kultúrájának, vallási hagyományainak, gazdasági életének és irodalmának legnagyobb gyűjteménye.

Teljes cikk

[popup][/popup]