Mahmud Abbasz Ronald Lauderrel találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke Roland S. Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökével egyeztetett szombaton Ciszjordániában – közölte Husszein al-Sejk, a polgári ügyek minisztere Twitter-bejegyzésében.

Ronald S. Lauder és Mahmud Abbasz

A palesztin tárcavezető nem árult el részleteket a találkozóról. A WJC közleménye szerint Lauder Abbász meghívására vett részt a magántalálkozón, amelyen Palesztinát és a Közel-Keletet érintő kérdéseket vitattak meg. Egy washingtoni illetékes pedig arról számolt be, hogy magánjellegű találkozóról van szó, amelyet nem egyeztettek a Fehér Házzal.

Lauder korábban felhívást intézett a palesztinokhoz, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Az amerikai üzletember, aki legutóbb tavaly találkozott New Yorkban Abbásszal, részt vett a Fehér Házban tartott szeptember 15-i ceremónián, amelyen Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek megállapodást írtak alá az Egyesült Államok közvetítésével Izraellel arról, hogy teljes mértékben rendezik kapcsolataikat egymással. Az Arab News angol nyelvű szaúdi hírlapnak szeptember 16-án nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a megállapodás újraindíthatja a 2014-ben zátonyra futott palesztin-izraeli békefolyamatot.

A palesztin vezetés felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Donald Trump amerikai elnök kormányával, amelyet régóta azzal vádolt, hogy elfogult Izrael mellett, és hevesen bírálta a két arab ország diplomáciai lépését.

Egy névtelenséget kérő palesztin tisztségviselő elmondta, hogy Lauder nem vitt magával üzenetet a találkozóra a Fehér Házból. Egy másik forrás szerint Abbász egy az ENSZ égisze alatt folytatandó közel-keleti rendezési konferencia felvetését vitatta meg Lauderrel. (MTI)

 

[popup][/popup]