Magyaroszág és Izrael jogi együttműködéséről tárgyalt Jeruzsálemben a Kúria elnöke

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Magyarország és Izrael jogi együttműködéséről, valamint a terrorizmus és a bevándorlási hullám okozta új jogi kihívásokról tárgyalt Izraelben Darák Péter, a Kúria elnöke.

Darák Péter

Darák Péter, a Kúria elnöke

Hétfőtől csütörtökig tartó látogatása során találkozott az izraeli igazságszolgáltatás meghatározó szereplőivel, köztük a helyi legfelsőbb bíróság bíráival és vezetőivel,

Ajelet Saked igazságügy-miniszterrel,

valamint a Jes Atíd (Van Jövő) nevű centrista pártot vezető, magyar származású Jaír Lapid politikussal is.

Darák Péter az MTI- tudósítójának elmondta, hogy Ajelet Saked nagy érdeklődést mutatott az alkotmánybíróság és a rendes bíróságok közötti kapcsolat és a törvényhozás bírósági kontrolljával kapcsolatos ügyekben, valamint a bírói karrier magyarországi tapasztalataival kapcsolatban.

Ajelet Saked Trócsányi László igazságügy-miniszterrel még ősszel megállapodott egy konferencia megrendezéséről a kiberbűnözés és az online gyűlöletbeszéd kérdésében, s erre június elején Budapestre utazik, ahol Darák Péter kérésére a Kúriára is el fog látogatni.

Member of Knesset and head of the committee for the equality in army service, Ayelet Shaked, seen during the Committee meeting discussing the logistics of the new law, on Monday February 24, 2014. Photo by Hadas Parush/Flash 90. *** Local Caption *** àééìú ù÷ã åòãú ù÷ã çå÷ ùéååéåï áðèìDarák Péter az izraeli legfelsőbb bíróságon arról is megbeszélést folytatott a helyi bírákkal, hogy a jogrendszer hosszú távú arányosságáért és alkalmazhatóságáért felelős legfelsőbb bíróság Izraelben miként oldja meg a rendkívüli, kiélezett helyzetekben felmerülő gondokat, mint amilyen

a tömeges bevándorlás vagy a terrorcselekmények.

Emellett a kétoldalú kapcsolatok bővítéséről is tárgyaltak, és elhatározták, hogy a Kúria elnöke írásbeli meghívót küld az izraeli legfelsőbb bíróság elnökének egy magyarországi látogatásra.

Darák Péter elmondta, hogy tovább szeretnének tárgyalni a közös problémákról, hogy tanuljanak egymástól, hiszen Izraelben az elmúlt évtizedekben már több olyan kérdéssel szembesültek, amelyek Magyarországon régen kivételesnek és szokatlannak számítottak, de az elmúlt év fejleményei, a nagyszámú bevándorlás, illetve az Európában megjelent terrorfenyegetés ma már az egész jogrendszerre olyan kihívást jelent, amelynek terén az izraeli legfelsőbb bíróságnak sok éves tapasztalata van.

Darák Péter Jeruzsálemben megbeszélést folytatott

Aharon Barakkal, az izraeli legfelsőbb bíróság volt elnökével,

a helyi jogrendszer meghatározó nagy „öregjével”, akihez személyes ismeretség fűzi, valamint találkozott Aviháj Mandelblitt államügyésszel és a külügyminisztérium nemzetközi jogi vezetőivel is.

Aharon-Barak

Aharon Barak, az izraeli legfelsőbb bíróság volt elnöke

Helyi tapasztalatai között megemlítette: a jogászi hivatás vezetőinek jó kiválasztási módszerét, a megfelelő versenyhelyzetet jelzi, hogy Izraelben követendő módon rendkívül éles pályázati rendszer működik szinte minden poszton, minden pozícióért.

Tanulmányozandó izraeli sajátosságként megemlítette a helyi törvényhozás, a knesszet speciális jogi tanácsadó szolgálatát, amely a jogszabályok előkészítésénél felhívja a honatyák figyelmét a hatályos joggal összeegyeztethetetlen esetleges törvénytervezeti megoldásokra.

Darák Péter személyében rövid időn belül már a második magas rangú magyar közjogi tisztviselő látogatott Izraelbe. Tavaly októberben Trócsányi László igazságügyi miniszter járt a közel-keleti országban.

[popup][/popup]