Magyarországon vettek ujjlenyomatot a würzburgi baltás terroristától

Írta: Joób Sándor/index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tavaly júniusban Magyarországon regisztrálták menekültként azt a 17 éves afgán fiatalt, aki hétfőn az Iszlám Állam nevében több embert sebesített meg késsel és baltával egy Würzburg felé tartó vonaton, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

riazkhanahmadzai

Riaz Khan Ahmadzai

A német lap szerint Riaz Khan Ahmadzai ujjlenyomatát egyedül Magyarországon vették le, de ezt a német szövetségi belügyminisztérium azóta cáfolta. Magyarországon levett ujjlenyomatai be is kerültek az európai nemzetközi menekültügyi adatbázisba, az Euradacba.

A szülei nélkül érkező fiatal azonban Magyarországról már úgy juthatott el Németországig, hogy valódi identitását onnantól senki nem vizsgálta, és személyazonosságát a későbbi menekültügyi eljárásban sem ellenőrizték.

Tobias Plate, a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője azt mondta: a rendőrség egy mélységi határellenőrzést végző egysége 2015. június 29-én hajnalban, a német-osztrák határ térségében, az A3 autópálya egy parkolójában tartóztatta fel az afgán fiút több más emberrel együtt.

Az érvényes iratokkal nem rendelkező fiatalembert őrizetbe vették és Passauba szállították ellenőrzésre. itt is ujjlenyomatot vettek tőle, majd a Fast ID nevű rendszer segítségével megnézték, nem szerepel-e a német és európai bűnügyi nyilvántartásokban. Azt állapították meg, hogy a német hatóságoknak nincs adatuk róla. Az illetőt ezután érvényes iratok és engedély nélkül végrehajtott határátlépés gyanúja miatt feljelentették.

A fiú később bekerült a szülő nélkül érkezett, kiskorú menekültek elhelyezésére létrehozott rendszerbe. Az eljárás során mindvégig a fiú által elmondott adatokat vették alapul, Riaz egyetlen iratot sem tudott benyújtani személyazonossága igazolására. A támadó 2015 decemberében nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, és idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint súlyos biztonsági rés van a német ellenőrzési rendszerben. Riaz A.-hoz hasonlóan sok ezer menekült személyazonossága ma sem tisztázható egyértelműen.

A menekültek 77 százalékánál (!) ugyanis nem voltak úti okmányok vagy sokan hamisított papírokkal érkeztek.

Az ilyenkor szükséges kettős ellenőrzésre pedig nem volt lehetőség, a németek ugyanis nem tudták csekkolni a szíriai, afganisztáni vagy iraki hatóságoknál a menekültek igazi személyazonosságát. Sok esetben így az érkezők valódi neve, sőt származási országa sem volt kideríthető. A német hatóságok a menekülteket ezért a szemszín, a testmagasság, a különös ismertető jegyek, például a sebek, anyajegyek, vagy az esetleges tetoválások alapján azonosítják.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]