Magyarországon nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni – az MTI letiltotta a Mazsihisz közmédiát bíráló közleményét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az alábbi közleményt adta ki:

Közösségünkben kellemetlen emlékeket idéz fel a “háttérben megbújó, onnan világ-összeesküvést szervező, saját anyját bármikor megölni kész gonosz spekulánssal” való riogatás. Ez a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan. Rendkívül aggályosnak tartjuk a köztelevízió szerda esti híradását, amelyben a nyugati értékeket elutasító, közismerten antiszemita iráni ajatollahot, mint hiteles forrást idézik. Ali Hámenei szerint Soros György “gonosz, cionista-amerikai multimilliárdos”, amit a közszolgálati híradó kritikai kommentár nélkül tolmácsolt. (A vonatkozó riport az alábbi linken 20.43-tól, az alábbi képen is látható inzert 23.37-től 23.57-ig, jó hosszan kitartva látható. A szerk.)

Ez a fajta szóhasználat a magyar szélsőjobboldali médiumokban a zsidózás egyik félreérthetetlen, bevett formája. Felháborító, hogy a közszolgálati televízióban immár elfogadott az ilyen szalonképtelen antiszemita hangnem. Az ilyesfajta közbeszéd nem tolerálható, amit világossá kell tenni minden honfitársunk számára. A magyar alaptörvény védi a lelkiismereti, szólás- és vallásszabadságot. Határozott véleményünk, hogy Magyarországon nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni. Néhány hónap múlva az izraeli miniszterelnök a politikai cionizmus atyjának szülővárosába, Budapestre fog látogatni. Ettől függetlenül is fontosnak tartjuk, hogy az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartsa be a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvét. A magyar kormánytól pedig elvárjuk, hogy az általa felügyelt médiumoktól követelje meg az alkotmányos alapelvek betartását.

*

A Mazshihisz az MTI-től az alábbi választ kapta:

„Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez a mai napon eljuttatott alábbi közleményük az OS Szabályzatának 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem állt módunkban kiadni. Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.”

*

Mi ebből a tanulság? A bújtatott zsidózásnak nincs akadálya az állami közmédiában, az ellene való tiltakozásnak azonban igen.

[popup][/popup]