Magyarország reflektorfényben – az 1944-es német megszállás évfordulója kapcsán

Írta: Szombat információ - Rovat: Hírek - lapszemle

Március 19-e Magyarország német megszállásának évfordulója. Ebből az alkalomból a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa weboldalának címlapján foglalkozik a Magyarországon zajló oktatási programokkal.

Shoah Foundation Magyarország reflektorfényben

Magyarország ad helyet a Soá Alapítvány leginnovatívabb oktatási programjainak, így kulcsszerepet játszik az Alapítvány nemzetközi munkájában.

A Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma 1338 magyar nyelvű interjút tartalmaz. A Közép-európai Egyetemen és az ELTE-n az Archívum összes interjúja hozzáférhető. A hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium és a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium a Soá Alapítvány partneriskolái, a videóinterjúkkal való oktatás szakmai központjai.

2014 márciusában Magyarországon indult el elsőként a Soá Alapítvány egynapos, multimédiás tananyagok használatára felkészítő tanártovábbképző programja (iTeach). A program a Zachor Alapítvánnyal együttműködve, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával valósul meg. A képzésen a Soá Alapítvány oktatási programjának és pedagógiai módszertanának bemutatása mellett szociálpszichológia és pedagógia-elméleti háttérről is szó esik, valamint a résztvevők videóinterjúkra épülő kész tananyagokkal ismerkednek meg. A program vezetői mind sokéves gyakorló tanári és tananyagfejlesztői tapasztalattal rendelkeznek. Az egynapos programnak március és május között a fővároson kívül 9 vidéki és egy határon túli város is helyet ad.

A vidéki tanárképzési programon kívül a Virtuális Találkozások Túlélőkkel és Szemtanúkkal (iWalks) elnevezésű program is Magyarországról, Budapestről indult, szintén a Zachor Alapítvánnyal együttműködve. A program során kortárs diákvezetők vezetnek végig iskoláscsoportokat a régi pesti zsidónegyed – egykori gettó – területén, illetve a Dunaparton, az egykori tömeges gyilkosságok helyszínén. A program részeként a résztvevők tableteken lejátszott videóinterjú-részleteket néznek és beszélnek meg. A részletekben túlélők és szemtanúk, megmentők beszélnek a konkrét történelmi helyszínhez kapcsolódó személyes emlékeikről. Az egyes helyszínekhez kapcsolódó oktatási program segítségével a diákok – illetve a programon részt vevő felnőttek is – közelebb kerülnek a múlt eseményeihez, személyes kötődésük erősödik, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy saját, a jelen – sőt a jövő – társadalmában betöltött felelősségüket megértsék.

Szintén Magyarország az egyik helyszíne immár 2012 óta a Videóinterjúk a 21. század oktatásában elnevezésű egyéves szakmai továbbképző és tananyagfejlesztő programnak, mely intenzív, bentlakásos – előadásokat és műhelyfoglalkozásokat tartalmazó – képzést, majd mentorálás és konzultáció mellett zajló tananyagfejlesztést és kipróbálást foglal magában. Az ország különböző pontjairól és határon túlról is érkező résztvevők megismerkedhetnek a Soá Alapítvány online interaktív oktatási platformja, az IWitness használatával is. A program egy éve alatt a résztvevők interjúkra épülő, a mindennapi oktatásban használható, interdiszciplináris tananyagot fejlesztenek.

A Soá Alapítvány magyar nyelvű portálján szabadon elérhető és letölthető magyar nyelvű kész tananyagokat találnak az érdeklődők, valamint a Videóinterjúk a 21. század oktatásában című tananyagfejlesztő programban a tanárok által fejlesztett tananyagok hamarosan elérhetők és szabadon felhasználhatók lesznek a fejlesztés alatt álló interjuk.emlekezem.hu weboldalon.

A magyarországi munkáról beszámoló főoldalon Ernő Ábelesz, magyar származású túlélő beszél a német megszállás napjával kapcsolatos emlékeiről, illetve bemutatkozik Szőnyi Andrea, a Soá Alapítvány nemzetközi oktatási főtanácsadója és magyarországi képviselője.

Heller Ágnesnek, Bárdos Pálnak és Ferge Zsuzsának a német megszállásra emlékező magyar nyelvű videoklipjei az Alapítvány magyar portálján tekinthetők meg.

 

[popup][/popup]