“Magyarország pellengéren” – Orbánról és a Zsidó Világkongresszusról ír a Spiegel

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsidó Világkongresszus Budapesten: Magyarország pellengéren címmel jelentetett meg vezető cikket pénteken a Spiegel Online. A kongresszust a lap szerint nyilvánvalóan a növekvő antiszemitizus elleni kiállásként rendezik a magyar fővárosban, Orbán pedig a kritikákon felháborodva megvédené magát és az országot, ám ezzel a szélsőjobboldali eseteket és a zsidó közösség félelmét nem fogja tudni csillapítani.

“Lázár Jánosnál betelt a pohár, pedig Orbán Viktor államtitkárát normál esetben kevés dolog billenti ki nyugalmából” – írja a Spiegel Online pénteki vezető cikkében a magyar témákkal foglalkozó, magyarul is jól beszélő szerző, Keno Verseck, aki a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői sajtótájékoztatójára utalt, amikor Lázár bejelentette: Orbán arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát.

Anticionista tüntetés - Budapesten demonstrált a Jobbik

Az “Anticionista tüntetést” nem sikerült betiltani.

Lázár János akkor azt is elmondta, a miniszterelnök beszédet is mond a kongresszuson, ahol “határozottan válaszolni kíván azokra a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra, amelyekben ‘mindannyiunkat antiszemitának bélyegez a világ egy része'”.

 

Miért pont Budapest?

Jó oka van annak, hogy konkrét neveket nem említett Lázár, ugyanis valójában se külföldi politikusok, se komoly megfigyelők nem állítanak olyat, hogy az Orbán-kormány antiszemita lenne, vagy antiszemitákból állna – írja a Spiegel szerzője, aki szerint az államtitkár mondataival a május 4-6 között megrendezendő Zsidó Világkongresszust (WJC) célozta meg.

A Zsidó Világkongresszusok legtöbbször Jeruzsálemben vannak, ám most kifejezetten azért Budapesten rendezik meg az eseményt, hogy az országban növekvő antiszemitizmus ellen tiltakozzanak és a magyarországi zsidóknak jelezzék szolidaritásukat – olvasható a cikkben, mely szerint ezt az indoklást rosszul fogadta Orbán jobboldali konzervatív-nacionalista kétharmada, akik szívesebben vették volna, ha a WJC a magyarországi zsidóság sokszínűségére hivatkozott volna, ugyanis Magyarországon él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége.

A Spiegel cikke megemlíti a WJC elnökének, Ronald S. Laudernek áprilisi nyilatkozatát. A Süddeutsche Zeitungnak Lauder kemény kritikát fogalmazott meg a magyar kormányfővel és Magyarország fejlődésével kapcsolatban. Az elveszett iránytű című vendégkommentárjában úgy vélte: a 2010-es kormányváltás óta drámai mértékben emelkedett az antiszemita vagy romaellenes megnyilvánulások száma, a független médiumokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, az alaptörvény negyedik módosítása következtében pedig veszélybe kerül a demokratikus berendezkedés.

 

Orbán védőbeszédet tart

Ronald S. Lauder azt írta: Magyarország “veszélyes tévúton” jár. “Fáj, hogy ez a szép ország ennyire elszigetelődött nemzetközileg, de nem adom fel a reményt, hogy ennek a csodálatos országnak a vezetői megtalálják politikai iránytűjüket, és elforgatják a kormánykereket” – tette hozzá a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Martonyi János külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent vendégkommentárjában is reagált Lauder szavaira, a Spiegel Online kérdésre pedig azt mondta: a Zsidó Világkongresszus elnöke elhamarkodta az állásfoglalását. “Lauder valami teljesen mást fog tapasztalni Budapesten” – jelentette ki a magyar külügyminiszter a lapnak, hozzátéve: “nem kell rögtön elbúcsúztatni a modernitást, csak azért, mert a jelenlegi magyar kormánypolitikát egy tiszta értékváltás jellemzi”. Emögött ugyanis Martonyi szerint az a szándék áll, hogy az összefogást elveszítő társadalmat újraegyesítse és megerősítse.

martonyijanos_belso

Martonyi János

Orbán tehát felszólal a kongresszus mintegy 500 résztvevője előtt vasárnap, beszédében pedig visszautasítja az antiszemitizmusról és rasszizmusról szóló vádakat. A lap emlékeztet, hogy Orbán az utóbbi időben többször is elhatárolódott az antiszemitizmus minden formájától és a szélsőjobboldali Jobbiktól is, valamint személyes utasításával háromszor tiltott be antiszemita, anticionista tüntetéseket, ezt azonban jogvédő szervezetek nem találták megfelelő eszköznek és “jogállami szempontból elfogadhatatlanak” találták.

 

Építik a Horthy-kultuszt

Orbán elhatárolódási politikájával párhuzamosan a Fidesz egy része részt vesz a Horthy Miklós-kultusz építésében, pedig a kormányzó is felelőssé tehető a magyarországi zsidók elhurcolásáért – írja a Spiegel szerzője, kiemelve: múlt évben Kövér László és Szőcs Géza részt vett annak a szálasista Nyirő Józsefnek az emlékére rendezett eseményen, aki a nyilas kormánnyal együtt Sopronba menekült parlament tagja is volt. Hozzátette: a nemzeti alaptantervben több antiszemita író műveit ajánlják olvasásra.

A Spiegel az “antiszemita és cigányellenes gyűlöletcikkeket” is megemlíti, melyeket “Orbán barátja, a Fidesz-társalapító” Bayer Zsolt írt, és amelyektől se a Fidesz, se Orbán Viktor nem határolódott el, ennek oka pedig a lap szerint az, hogy Bayer nagy szerepet játszik a jobboldali szavazók mobilizálásában. Azt is fontosnak tartja kiemelni a szerző, hogy március 15-én a kormány több olyan személyiséget tüntetett ki, akiknek antiszemita, szélsőjobboldali beállítódása ismert, ilyen például a Kárpátia zenekar énekese, Petrás János.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]