Magyar zsidó edzőjére emlékezett az Inter és a Bologna

Írta: MTI / hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

CALCIO: INTER-BOLOGNA, SCAMBIO DI MAGLIE IN RICORDO DI WEISZ

Az Internazionale hazai pályán hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a Bolognát a labdarúgó Olasz Kupa keddi negyeddöntőjében, amelyet Weisz Árpád, a két csapat egykori magyar edzője emlékének szenteltek.

Auschwitzban elhunyt magyar edzőjének szentelte a keddi mérkőzését az Internazionale és a Bologna az Olasz Kupában. Weisz Árpád mindkét csapattal bajnoki címet szerzett az olasz első osztályban.

A milánói Giuseppe Meazza Stadionban rendezett megemlékezésen Massimo Moratti, az Internazionale klubelnöke azt mondta: “Weisz az Inter történetének része, örökre őrizzük emlékét. Amikor gyerekként az ötvenes években elkezdtem a foci iránt érdeklődni, Weisz Árpád neve már szorosan kötődött a klubhoz. A szakértelem és az elkötelezettség jelképeként vált ismertté. Újító volt, akire borzalmas vég várt. Elképzeléseivel megújította az olasz focit és ma ismét ugyanezt teheti.”

Moratti hozzátette, hogy a rasszizmus nem halt ki, és mivel a labdarúgás a legjelentősebb társadalmi jelenség Olaszországban, az olasz focinak példát kell mutatnia az alapvető erkölcsi elvekben.

A meccs előtt Moratti és Albano Guaraldi, a vendégcsapat elnöke kicserélte a két csapat által a pályára lépéskor viselt mezt. A fehér színű mezen Weisz arcképe és a “Nem a rasszizmusra” felirat volt látható. A megemlékezésen részt vett a két város polgármestere, sportügyi tanácsosa, a milánói zsidó közösség képviselői és Manno István, milánói magyar főkonzul is.

A Serie A két csapata közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen, és a kampány jelképévé Weiszt választották.     Fausto Viviani, a bolognai Viva il Calcio (Éljen a foci) egyesület vezetője bejelentette, hogy Weiszről elnevezett olasz sportdíjat alapítanak a rasszizmusmentes olasz labdarúgásért.

Eredmény:

negyeddöntő:
Internazionale-Bologna 3-2 – hosszabbítás után

[popup][/popup]