„Magyar, zsidó, agender és transznemű”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Takács Bogi az első magyar Hugo-díjas író.

Fotó: Index

Az Index tudósít a Hugo-díj magyar kitüntetettjétől.

A Hugo-díj egy művészeti díj, amelyet minden évben a World Science Fiction Society küldöttei ítélnek oda a megelőző naptári évben a science fiction és a fantasy műfajában született művekért és elért eredményekért. A díjat Hugo Gernsbackről, az Amazing Stories című sci-fi magazin alapítójáról nevezték el.

A Hugo-díj a Nebula-díj mellett a legismertebb SF-kitüntetés. A díjat először 1953-ban osztották ki, majd egy éves kihagyás után, 1955 óta minden évben odaítélésre került (a Hugo-díj nevet hivatalosan 1993 óta viseli).

A Hugo-díjat eddig magyar író még nem nyerte el, korábban Lisa Goldstein magyar származású amerikai írónő került hozzá közel 1988-ban, de a novella kategóriában végül mégsem ő nyert.

Az idei, tegnap éjjel rendezett díjkiosztón azonban a rajongó írók (fan writer) kategóriájában Takács Bogi, magyar író kapta meg a hugót.

Takács Bogit 2018-ban és 2019-ben már jelölték, az idei volt a harmadik jelölése. Ebben a kategóriában a sci-fi műfajban cikkező, blogoló szerzőket díjazzák. Az íróról a magyar sajtóban nem nagyon lehet olvasni semmit, egyedül az Azonnalin lelhető fel egy 2018-as interjú, amiből kiderül, hogy életrajzában a

magyar, zsidó, agender és transznemű

besorolást használja saját magára.

Jelentek már meg novellái a Strange Horizons, a Clarkesworld vagy a Lightspeed nevű külföldi sci-fi-magazinokban, 2017 óta pedig ő szerkeszti a transznemű fantasztikus novellákat gyűjtő Transcendent antológiasorozatot.

Teljes cikk

Címkék:Hugo-díj, Takács Bogi

[popup][/popup]