Magyar siker a diplomáciában: 24 ország az antiszemitizmus ellen

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) kezdeményező szerepet vállalt abban, hogy a magyar kormány és a Zsidó Világkongresszus (WJC) együttműködött annak a kezdeményezésnek előkészítésében, amelynek eredményeként világszerte 24 ország csatlakozott az antiszemitizmus elleni föllépéshez.

 Nagy horderejű nemzetközi összefogást generált a magyar kormány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) aktív együttműködése az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatban: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a minap Genfben tartott ülésén – Magyarországgal együtt – összesen 24 ország írta azt a deklarációt, amely föl kíván lépni az aggasztó mértékben növekvő zsidóellenesség ellen.

 A tanácskozáson Horváth Zsuzsanna magyar ENSZ-nagykövet olvasta föl a nyilatkozatot, amelyet aláírt Albánia, Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia és Herzegovina, Bulgária, Csehország, Görögország, Guatemala, Hollandia, Honduras, Horvátország, Japán, Kanada, Lengyelország, Liechtenstein, Litvánia, Magyarország, Montenegro, Németország, Spanyolország, Szlovákia és Ukrajna képviselője.

 A kezdeményezésről a magyar kormány – a MAZSIHISZ közreműködésével – előzetesen egyeztetett a Zsidó Világkongresszussal is (WJC). Az összefogásról Robert Singer, a WJC ügyvezető alelnöke elmondta: a világ zsidó közösségeit tömörítő szervezet örömét fejezi ki, amiért az Emberi Jogi Tanács végre a súlyának megfelelően foglalkozik a problémával. Hozzátette: kérik az illetékeseket, hogy konkrét lépéseket dolgozzanak ki az oktatás, törvényhozás, párbeszéd, kulturális és vallási megőrzés területén. Egyúttal Robert Singer arra kérte Magyarországot, hogy álljon a kezdeményezés élére, szerezzen érvényt az elfogadott nyilatkozatnak és dolgozzon ki cselekvési stratégiákat a zsidóellenesség ellen.

 Az ügyről szólva Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke azt nyilatkozta: fontos, bizalomépítő lépésnek tartja a magyar kormány nemzetközi szerepvállalását az antiszemitizmus elleni küzdelemben. A Mazsihisz elnöke arra kérte a közreműködőket, hogy – a markáns diplomáciai fellépésen túl – a nemzetközi nyilatkozatban foglalt elveket erőteljesebben jelenítsék meg a közélet hazai gyakorlatában.  Ennek fontosságát aláhúzza a napokban nyilvánosságot látott átfogó szociológiai kutatás eredménye, miszerint a magyar zsidók kétharmada problémának érzi a magyarországi antiszemitizmust. Heisler András hozzátette: a Genfben elfogadott nyilatkozat jó példa a magyar kormánnyal folytatott párbeszédre. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a genfi nyilatkozat előkészítésével a MAZSIHISZ hídszerepet játszott a WJC és a magyar kormány együttműködésében.

[popup][/popup]