Magyar kormánydelegáció megy Izraelbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli lapértesülés szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz az első magas rangú magyar politikus, akit Netanjahu fogad, mióta új, keményvonalas kormánya van a közel-keleti országnak.

Gulyás Gergely

A Walla News izraeli hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja, hogy látogatás során Gulyás Gergely találkozik Benjamin Netanjahuval és más izraeli kormánytagokkal, valamint május 15-én, hétfőn beszédet mond a külkapcsolati tanácsban. Az ügyben jártas forrás szerint a magyar nagykövetség kereste meg a tanácsot, és javasolta a rendezvény megtartását. Gulyás beszédének címe: Magyarország: Demokratikus legitimitás és nemzeti érdek háború idején Európában.

Netanjahu bírálói szerint a politikus az új izraeli kormány élén magyar mintára az igazságügyi rendszer radikális átalakításán dolgozik, hogy az orbánihoz hasonló illiberális demokráciává alakítsa az izraeli politikai berendezkedést. A Times of Israel megjegyzi, hogy az Európai Unióban Orbán Viktor számít Netanjahu legelkötelezettebb hívének, aki számos esetben blokkolt már Izraelt elítélő EU-s állásfoglalásokat.

[popup][/popup]