Magyar-izraeli gyógyszeripari minikonferencia Tel-Avivban

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Minikonferenciát szervezett Magyarország tel-avivi nagykövetsége azzal a céllal, hogy elősegítse az új izraeli gyógyszerek magyarországi klinikai vizsgálatait.

richter-logo A külképviseleten megszervezett, “Magyarországon találja meg EU-partnerét!” című fórumon  az izraeli egészségipar mintegy 80-100 szereplője gyűlt össze, köztük gyógyszer-, orvostechnikai eszköz- és digitális egészségtechnológia-fejlesztők.

A konferencián Fényi Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében elmondta, hogy az utóbbi években sikerült úgy megváltoztatni a szabályozásokat, hogy nemzetközileg is kiemelkedő gyorsasággal, mindössze negyvenöt nap alatt el lehet végezni az új gyógyszerek klinikai kipróbálásához szükséges ügyintézést.

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója hangsúlyozta, hogy a klinikai kutatási protokollok létrehozása és egységesítése nagyon kedvező feltételeket teremtett a külföldi gyógyszer- és orvosiműszer-fejlesztő vállalatok Magyarországon végzett vizsgálataihoz.

Pápai Zsuzsanna, a Honvéd Kórház onkológiai osztályának vezetője elmondta, hogy az osztályán lévő magyar betegek és orvosok örömmel vesznek részt az új gyógyszerek klinikai vizsgálataiban,  mert ezek újabb reményt ígérnek betegségük sikeres kezeléséhez.

A találkozón bemutatkozott több, együttműködésre nyitott hazai vállalkozás is, köztük a Richter Gedeon gyógyszergyár.

Levi Shapiro, az összejövetel társszervezője, az izraeli mHealth nevű vállalkozás vezetője az MTI tudósítójának elmondta, hogy szerinte két fontos okból is sikeres együttműködés várható ezen a területen. Egyrészt Izraelen kívül Magyarországon képezik a legtöbb izraeli orvost, akik az ott eltöltött egyetemi évek alatt számos személyes kapcsolatot alakítanak ki a magyar egészségügyi intézményekkel, az ottani orvosokkal. Másrészt komoly vonzerőt jelent az is, hogy a gyógyszerek sikeres magyarországi tesztelése egyben az uniós szabványoknak is megfelel, ami hatalmas piacokat nyithat meg az izraeli cégek előtt.

Azbej Tristan, a magyar nagykövetség tudományos és technológiai attaséja elmondta, hogy  az új gyógyszerek elfogadásához szükséges klinikai vizsgálatok hozzávetőlegesen 50 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar GDP-hez, de a hasznosítható kapacitás ennek többszöröse.

 

[popup][/popup]