Macron elnök is jelen volt az új zsidó közösségi központ felavatásán Párizsban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A 17 millió dolláros projekt a közösség vezetői szerint a növekvő antiszemitizmus elleni küzdelmet jelképezi.  

Joel Mergui ,a francia zsidó közösség elnöke Emmanuel Macron francia elnök társaságában a Centre Europeen Du Judaisme felavatásán Páriszban (Fotó: Ian Langsdon / Pool / AFP via Getty Images)

Emmanuel Macron francia államfő és az ország zsidó közösségének vezetői voltak jelen a zsidó központ keddi felavatásán, amelyet húsz éven keresztül építettek.

Joel Mergui, a francia zsidó érdekképviselet, a Consistoire szervezet elnöke szerint a Judaizmus Európai Központja „a terrorizmus és antiszemitizmus légkörében nyílik meg. Ellenállásunkat, közösségünk újjáépítését jelképezi, valamint azt, hogy nyitottak vagyunk környezetünkre, Párizsra és Európára” – mondta.

A francia főváros gazdag és sok zsidónak otthont adó 17. kerületének központjában, a Jeruzsálem téren álló, közel húszezer négyzetméter alapterületű új létesítmény többek között 600 fő befogadására alkalmas zsinagógát és hasonló méretű fekete márvány borítású előadótermet fogad magába. Edzőterem, irodák és szukkoti sátor felállítására is szolgáló nagy terasz is helyet kapott az épületben.

Geoffroy Boulard polgármester szerint a kerület 173.000 lakosa közül legalább 37.000 zsidó.

A Le Parisien cikke szerint a költségek mintegy harmadát magánszemélyek adományai fedezték, a fennmaradó részt pedig helyi önkormányzati és központi kormányzati támogatás, cégek és nonprofit csoportok szponzorálása biztosította. Párizs városa több mint húsz éve bocsátotta a zsidó közösség rendelkezésére a drága telket. Az építkezés 2015-ben kezdődött, és eredetileg 2018 végén szándékoztak átadni.

A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]