Ma Izraelbe érkezik Rishi Sunak brit miniszterelnök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Downing Street bejelentése szerint Sunak találkozik Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Jichák Hercog államelnökkel, majd a közel-keleti térség más fővárosait is felkeresi.

Rishi Sunak (Forrás: Flickr)

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője ugyanakkor nem részletezte, hogy Rishi Sunak Izraelen kívül mely országokban tesz látogatást, de közölte: tárgyalásain a brit kormányfő a Gázai-övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása után kirobbant konfliktus kiszélesedésének megakadályozására törekszik.

A brit kormányfő emellett azt is megpróbálja elérni, hogy az övezetbe bejuthassanak a segélyszállítmányok és elhagyhassák a térséget a távozni kívánó civilek.

Sunak a héten telefonon beszélt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, szorgalmazva a Gázából Egyiptomba vezető rafahi határátkelő megnyitását.

A brit kormány az Izraelből távozni kívánó britek számára eddig tucatnyi repülőjáratot szervezett, amelyek több mint ötszáz embert szállítottak el.

London mindemellett a Gázában és a Ciszjordániában tartózkodó britek szárazföldi evakuálásának lehetőségéről is tárgyal a szomszédos országokkal.

A kormány Egyiptomba telepített egy brit határrendészeti egységet, amely készen áll a brit állampolgárok megsegítésére, amint távozhatnak Gázából.

Utazása előtt a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában a brit miniszterelnök kijelentette: minden civil halála tragédia, és máris túl sok emberélet veszett oda a Hamász elborzasztó terrorcselekménye óta.

Sunak szerint a gázai Al Ahli kórház ellen elkövetett támadásnak – amelynek helyi források szerint több száz halálos áldozata van – fordulópontnak kell lennie, amely arra ösztönzi a térség és a világ vezetőit, hogy együttes erőfeszítésekkel vegyék elejét a konfliktus további veszélyes kiszélesedésének.

Rishi Sunak látogatásával egy időben James Cleverly brit külügyminiszter is a térségbe utazik. Cleverly a londoni külügyi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint az egyiptomi, a török és a katari kormány támogatását kéri a gázai konfliktus rendezéséhez, a humanitárius segélyek eljuttatásához a Gázai-övezetbe és a Hamász által elhurcolt brit túszok szabadon engedéséhez.

A brit miniszterelnök és a külügyminiszter látogatása előtt egy nappal Joe Biden amerikai elnök is Izraelben járt. Tárgyalásai után bejelentette: Izrael hozzájárult ahhoz, hogy Egyiptom felől humanitárius segélyek érkezhessenek Gázába a civil lakosság részére. (MTI)

[popup][/popup]