Lukács György szobra Tel Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Lukács György budapesti szobrának eltávolításáról szóló 2017-es hivatalos határozatot követően sokat foglalkoztatott a kérdés – írta Varga-Szegedi Zsuzsanna facebook-oldalán.

“Nem csupán a szoborról van szó” – fogalmaz a június 15-én posztolt angol nyelvű szöveg. “A Lukács archívum bezárása, nevét viselő intézmények és utcanevek átnevezése többet jelent öröksége megtagadásánál. Mivel köztéri szobrok eltávolítása nem tekinthető általánosnak, és Lukács személye köztiszteletnek örvend szerte a világon, jelen projekt egy nem csupán helyi jellegű párbeszéd kezdetét jelenti. A filozófus szellemét elsőként a Boston Center for the Arts épületére vetített digitális kép idézte meg ez év május 23-ának éjszakáján, majd egy hónappal később a tel avivi Maya Gallery falán.

Magdalena Moskalewicz kurátor így fogalmazott:

A marxista filozófus és befolyásos irodalomtörténész szobrát 2017-ben távolították el a Szent István parkból, ahol 1985-ben emelték az egykori zsidónegyedben. A lépés egyike a jelenlegi magyar kormányzat arra irányuló lépéseinek, hogy az ország történelméből kitöröljék a kommunista múltat, és erősítsék az antiszemitizmuson alapuló nacionalista érzelmeket.

Varga-Szegedi Zsuzsannát művészként érdeklik a kommunista múlttal való leszámolás és a posztkommunista, gyakran nacionalista jelen történései. Az új digitális technológia lehetőséget teremt számára, hogy szimbolikusan felvegye a harcot a jelenséggel. A művész az identitás olyan problémáit igyekszik megragadni, amelyek túlnőnek a nacionalista dimenzión.
.
A Magdalena Moskalewicz kurátorsága keretében megvalósult projekt az In the Words, In the Bones kiállításon jelent meg, majd Bostonon kívül másutt is, így az Ofra Harnam által rendezett tel avivi tárlaton is bemutatták.”

[popup][/popup]