Lincshangulat a vegyes lakosságú izraeli városokban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elmúlt hetek eseményei nyomán a zsidó-arab közösségekben a békés hétköznapokat felváltotta a lincshangulat.

forrás: twitter

A békés egymás mellett élés példaképének tartott Lod városában, a hét elején kezdődő és kedd éjszaka tetőző intenzív arab zavargások robbantak ki, amely során zsinagógákat, számos üzletet és több tucat autót gyújtottak fel – tudósít az ujkelet.live.

A zavargások megfékezésére a városban végül szükségállapotot hirdettek.

A lodi zavargásokat követően szerdán újabb erőszakos megmozdulások robbantak ki, Akkóban, Jeruzsálemben, Haifán, Bat Jamban, Tverián. Az erőszakos támadások során többen megsebesültek, közülük néhányan súlyosan.

Több mint 400 embert tartóztattak le.

A felkészületlennek és többször tehetetlennek tűnő rendőrséget kikerülve, Benjamin Netanjahu miniszterelnök a rend helyreállítása érdekében, végső megoldásként a katonaság bevetését is felvetette.

A keddi lodi pogrom és a folyamatos gázai rakétatámadások mellett, a szerdai erőszak döbbenetet és rémületet kiváltó egyik legmegrázóbb jelenete volt, amint Bat Jam városában egy szélsőséges zsidókból álló csoport neki rontott és megrongálta a helyi arabok ingóságait, majd egy autóból kirángatva az arab sofőrt, elkezdték vadul ütlegelni.

Miközben Halál az arabokra szlogent mantrázó, arabokra vadászó zsidókból álló feldühödött csoportok barangoltak Tveria és Haifa utcáin. Jeruzsálemben a Mahane Jehuda piacon leszúrtak egy helyi arab lakost.

A másik oldalon erőszakos arab csoportok Jeruzsálemben, Lodban, Haifán, Tamrában és Akkóban támadtak helyi zsidókra.

Tamrában az arab csőcselék egy zsidó férfit megszúrt és bántalmazott.

Annak ellenére, hogy az előző napokban folyamatosan nőtt a feszültség, és a rendvédelmi szervek, valamint a határrendészet erősítésért folyamodott, a rendőrség sokszor beavatkozás nélkül, tehetetlenül szemlélte az elfajuló eseményeket.

Kedden a zsinagógákat, üzleteket és autókat gyújtogató arab csőcselék, a végül bevezetett éjszakai kijárási tilalom ellenére órákon át akadálytalanul rongált, mivel a rendőrség nem tudta hatékonyan irányítani a tömeget.

A tegnap éjszaka döbbenetet kiváltó eseménye akkor következett be, amikor szélsőséges zsidók csoportja, a közösségi médiában erőszakra buzdító és órákkal korábban bejelentett, szervezett tüntetésen végigvonult Bat Jam város sétányán megrongálva az arabok tulajdonát. Majd tovább folytatva a menetet a szomszédos Jafó felé tartottak, de a rendőrök nem sokat tettek megállításuk érdekében.

A csőcselék végül kirángatott és megtámadt egy arabnak vélt, úton lévő sofőrt az autójából.

A tüntetés résztvevői a Kan közszolgálati csatornának azzal magyarázták a sofőr durva bántalmazását, hogy az arab férfi megpróbálta szándékosan elgázolni őket, de a helyszínről készített felvételek és a jelentések alapján mindez teljességgel kizárható.

Teljes cikk

[popup][/popup]